Dirk Kesteloot eist burgemeesterssjerp nog niet op: “We hebben nog twee weken de tijd”

Dirk Kesteloot kreeg 1048 voorkeurstemmen. © GUS
Redactie KW

Team 8630 is met negen zetels de grootste en heeft het initiatiefrecht. Dirk Kesteloot die namens die partij de stemmenkampioen is en dus burgemeester mag worden, wil nog niet bevestigen of hij die rol wil opnemen. “We hebben twee weken de tijd”, zegt hij. Over een coalitiepartner hoeft hij niet na te denken.

Peter Roose (Veurne Plus) had gehoopt om de grootste partij te worden, maar dat is net niet gelukt. Het was een spannende strijd in Veurne. Het ging gelijk op tussen Team 8630 en Veurne Plus. Team 8630 is de sterkste, maar levert niet de stemmenkampioen. Peter Roose kreeg 1538 gekleurde bolletjes achter zijn naam, terwijl Dirk Kesteloot 1048 voorkeurstemmen kreeg. Nieuwkomer VoeVeurne deed het goed en lijsttrekker Frederic Devos staat met 872 voorkeurstemmen op de derde plaats.

Team 8630, een lijst met N-VA, CD&V en onafhankelijken, heeft dus nipt, met één zetel verschil de verkiezingen in Veurne gewonnen. “Het is nog niet zeker of ik burgemeester zal worden”, zegt Dirk Kesteloot eerlijk. “Toen je me in de aanloop naar de verkiezingen vroeg met wie ik mogelijk in coalitie zou gaan heb ik geantwoord ‘liever niet met Veurne Plus en extreme partijen’. Dan schiet er nog maar één partij over en dat is VoeVeurne. Als we onze programma’s vergelijken, zien we heel wat gelijkenissen.”

Frederic Devos (VoeVeurne) is in feeststemming, want hij zal mogelijks een cruciale rol spelen in de coalitievorming. “We hadden dat helemaal niet verwacht. Zoals al meegegeven zullen we ons vel duur verkopen. Dat betekent dat we in de eerste plaats zullen luisteren naar Team 8630. Bij ons gaat het in de eerste plaats om de inhoud en niet om de postjes. We willen een beleidsnota met daarin duidelijk onze programmapunten en ook de bijhorende budgetten. We stellen ons alvast constructief op.”

“Ik vind het een goeie score ondanks de bagger die ik de laatste dagen en weken over me heen kreeg”, reageert Peter Roose, doelend op onder meer de heisa rond het verkrijgen van de volmachten. “Het vertrouwen in onze partij is niet helemaal weg, want we behalen acht zetels tegenover negen van Team 8630. Dat is voor ons een zetel meer in vergelijking met 2018. We hebben keihard gewerkt en zijn daarvoor niet afgestraft. Het is nu wachten op een coalitie.”

Achtergrondinfo

Er zijn 23 zetels te verdelen, dat zijn er twee meer dan in 2018, toen er nog stemplicht was en de lijststemmen anders verdeeld werden. Op dit moment vormen Veurne Plus (7 zetels) en CD&V (6 zetels) een coalitie. N-VA (6 zetels) zit in de oppositie samen met één iemand van !nspraak en een onafhankelijke. CD&V besloot echter een kartellijst te vormen met de huidige oppositiepartij N-VA onder de naam Team 8630. Ondernemer Frederic Devos, die jaren in de Koksijdse gemeenteraad zetelde, was een nieuwe speler. Ook Noel Van Kerckhove was een nieuwkomer met Vlaams Belang. De voorbije bestuursperiode zetelden negen rechtstreeks verkozenen uiteindelijk niet of haakten ze vroegtijdig af. (GUS)