Dentergemse oppositie tempert optimisme over jaarrekening

© VADU
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

De gemeente Dentergem zit in financieel goede papieren. Dat blijkt uit het voorleggen van de jaarrekening op de gemeenteraad. De kastoestand bedraagt 15,7 miljoen euro, een stijging van ongeveer 489.000 euro in vergelijking met het vorige jaar.

Het exploitatiesaldo bedraagt 3 miljoen euro. “Beter dan voorzien en een zeer goed resultaat”, meent financieschepen Charlotte Vandemoortele (Eendracht). “Dit geld kan gebruikt worden voor nieuwe investeringen. Sommige uitgaven waren minder dan geraamd, zoals de gedaalde kosten voor elektriciteit en gas aangezien de prijzen zich hersteld hebben. Ook zien we hier het voordeel van de zonnepanelen die we reeds legden en de verledding van onze openbare verlichting. We ontvangen ook eenmalig belastingen van 14 in plaats van 12 maanden.”

Het investeringssaldo staat dan weer 2 miljoen euro in het rood. “Dit is onder andere te wijten aan uitgaven zoals de versnelde verledding en de bouw van de kinderopvang in Wakken”, weet de schepen.

Kunstgrasveld

“Ook de bouw van de tekenacademie, die goed opschiet, de aanleg van het kunstgrasveld voor KZ Dentergem, camerabewaking voor de sporthal en ondergrondse glasbollen aan het Nellekenshof en Kasteeldreef vallen hieronder, net zoals de aankoop van de A-vleugel van het wzc in Wakken en het afwerken van de Rivaweg.”

Het budgettaire resultaat van het boekjaar bedraagt 546.847 euro. Corona en de energiecrisis, net als de hoge inflatie met duurdere prijzen en grondstoffen hebben de financiën sterk beïnvloed”, aldus de schepen.

“Sommige projecten liepen daardoor wat vertraging op. We stellen vast dat de financiële gezondheid van de gemeente een goede basis biedt voor toekomstige investeringen. We hebben ons patrimonium verder kunnen uitbreiden door aankoop van grond in het Hondius, de A-vleugel van het wzc en we investeren in nieuwe gebouwen zoals de tekenacademie in Dentergem en de kinderopvang Scoebidoe in Wakken…”

Oppositie

Oppositiepartij Focus8720 wijst op de inflatie. “Die is met veertien procent gestegen tussen 2021 en 2023”, zegt Aniek Van de Velde. “Het aanhouden van te veel liquide middelen resulteert in een verwatering van onze financiële middelen. Door de inflatie is de koopkracht in de voormelde periode zodoende met 2 miljoen euro gedaald en is die 15 miljoen van de gemeente de voorbije jaren een heel stuk minder waard geworden.”

“Zou het niet zorgvuldiger zijn en betamen van een goede huisvader om dergelijke buffer gedeeltelijk te gebruiken om te investeren in onze gemeente? We hadden heel wat fietspaden kunnen aanleggen of onze gemeentelijke gebouwen kunnen opwaarderen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier