Cordon sanitaire sneuvelt nu ook in West-Vlaanderen: Izegemse lijst STIP+ gaat in zee met Vlaams Belang

Gaat Kurt Grymonprez van STIP+ in zee met Sam Weyts van Vlaams Belang? © FM/Montage KW
Wouter Vander Stricht

Na het Antwerpse Ranst sneuvelt ook in West-Vlaanderen het cordon sanitaire. De lijst STIP+, die de verkiezingen won in Izegem, gaat in zee met Vlaams Belang. Zaterdagmiddag wordt de nieuwe beleidsploeg officieel voorgesteld.

Het is gebeurd: het cordon sanitaire gaat op de schop in West-Vlaanderen. De lijst STIP+, die in Izegem de verkiezingen won, gaat in zee met Vlaams Belang. De handtekeningen werden zaterdag om 10 uur geplaatst, kort na de middag volgt nog een persconferentie. Samen hebben ze een nipte meerderheid van 15 van de 29 zetels. STIP+ levert er tien, Vlaams Belang vijf.

Stefaan Sintobin, afkomstig van Izegem en provinciaal kopstuk van Vlaams Belang, is natuurlijk dolblij met het nieuws. “Ik kreeg koude rillingen toen ik het vernam”, zegt hij. “We leveren twee schepenen. Wie had dat twintig jaar geleden kunnen denken?” Die twee schepenen, dat zouden Sam Weyts en Filip Buyse zijn.

Er zijn ook andere geluiden te horen. Zo roept Balder Clarys (Groen) op om naar de persconferentie van de nieuwe coalitie te komen. “Draag iets van kleur, het is al een zwarte dag”, schrijft hij op Facebook. Een mening die Flip Kowlier duidelijk deelt: hij postte op Instagram een korte boodschap: ‘Izegem’, gevolgd door een trieste emoji en een gitzwarte achtergrond.

Wat voorafging

Dat STIP+ in zee gaat met Vlaams Belang, stond nochtans niet in de sterren geschreven. Eerder zag het er naar uit dat STIP+ een coalitie zou vormen met CD&V (drie zetels) en Vooruit-Groen (drie zetels), maar dat ging uiteindelijk niet door. Een week geleden zag het ernaar uit dat een samenwerking tussen die drie partijen zou voorgesteld worden, maar toen bleek dat CD&V zich niet kon vinden in de overeenkomst met STIP+ en kartellijst Vooruit-Groen. Dat leidde bij STIP+ voor wat verontwaardiging, er was sprake van een gebroken woord. Bij CD&V zagen ze dat anders, zij pleegden ultiem overleg en beslisten op een vergadering die bewuste zaterdagmorgen dat ze niet zouden mee stappen.

(lees verder onder de foto)

Julie Vandewatere (Vooruit-Groen), burgemeester Bert Maertens (N-VA) en Ann Van Essche (CD&V) lijken uit de boot te vallen.
Julie Vandewatere (Vooruit-Groen), burgemeester Bert Maertens (N-VA) en Ann Van Essche (CD&V) lijken uit de boot te vallen. © Montage KW

Het leek voor de buitenstaander nochtans de evidente coalitie. STIP+, dat uiteraard oppositie had gevoerd tegen N-VA in de aflopende beleidsperiode, had ondertussen een schare kiezers achter zich geschaard die zich vooral leken af te zetten tegen N-VA. Ook binnen de partij zelf, waren heel kandidaten mordicus tegen een samenwerking met de partij van burgemeester Bert Maertens.

Maar je moet elkaar ook inhoudelijk kunnen vinden. Dries Dehaudt (CD&V) heeft naar eigen zin geen zin om zes jaar aan polarisering te doen, zij ijverden voor een brede stadscoalitie. Met ook N-VA dus, de twee grootste partijen na de verkiezingen van 13 oktober. Er was donderdag nog een overleg met Bert Maertens, maar daar bleek dat men toch niet op dezelfde lijn geraakte.

Het zou ook moeilijk te verkopen zijn naar de STIP+kiezer. N-VA verloor vijf zetels en heeft er nu nog acht, STIP+ verdubbelde naar tien. Maar ook Vlaams Belang was een van de winnaars van de verkiezingen, met hun vijf zetels kunnen zij STIP+ aan een krappe meerderheid helpen. Wat tricky natuurlijk, er mag dan niets gebeuren de komende zes jaar. Maar bij STIP+ voelt het, omdat het initiatiefrecht maandagavond afloopt, alsof ze geen andere keuze hebben.

(lees verder onder de foto)

De bewuste foto die vorige week vrijdagavond werd genomen en die een bewijs moet vormen van het akkoord, bij CD&V ging men naar verluidt niet graag mee op de foto.
De bewuste foto die vorige week vrijdagavond werd genomen en die een bewijs moet vormen van het akkoord, bij CD&V ging men naar verluidt niet graag mee op de foto.

Vooruit-Groen lijkt ook mee de dupe te zijn in dit verhaal. Ze zouden zo met N-VA en CD&V in de oppositie belanden. En voordat de kiezer zijn stem uitbracht, leek dat een coalitie met die drie partijen er eentje die tot de mogelijkheden behoorde. Maar de Izegemnaar die kwam stemmen, besliste duidelijk anders.

Deze middag meer na de persconferentie van 13 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier