Coalitie van Visie en STERK doet in Moorslede verder, Visie krijgt één schepen

Vlnr. voorzitter Visie Thomas Paret, burgemeester Sherley Beernaert, schepen Nessim Ben Driss en voorzitter Sterk Bernard Tournicourt. © JS
Erik De Block
Erik De Block Medewerker KW

In Moorslede gaat de coalitie van Visie en het fors winnende STERK verder. Waarnemend burgemeester Nessim Ben Driss wordt in de volgende legislatuur de enige schepen van Visie. Na vijf jaar wordt hij gemeenteraadsvoorzitter. Het jaar voor de komende gemeenteraadsverkiezingen wordt Nessim opgevolgd door een schepen van STERK. De bevoegdheden van het schepencollege moeten nog worden bepaald. STERK krijgt vier schepenen. Jürgen Deceuninck, Benedikt Vallaey en Andries Sioen zijn zekerheden.

“In de aanloop naar de verkiezingen zetten we alle scenario’s in kaart, uitgezonderd dat we de absolute meerderheid zouden halen”, zegt toekomstig burgemeester Sherley Beernaert (STERK). “Het risico van een krappe meerderheid (11 zetels op 21, red) wilden we niet. Het is logisch dat we in eerste instantie met onze coalitiepartner Visie (het behaalde 4 zetels, red) gingen praten. De gesprekken zijn vlot verlopen en kwamen we vlug tot een overeenkomst.”

Visie zit al twaalf jaar in de meerderheid en dat blijft dus zo. “We zaten met STERK deze week drie keer aan tafel, soms tot ’s avonds laat”, zegt Nessim die na Sherley Beernaert het tweede grootst aantal voorkeurstemmen had. “De gesprekken zijn zeer vlot verlopen, ook al omdat we elkaar goed kennen.”

De toekomstige burgemeester heeft er alle vertrouwen in. “We geloven in het project”, klinkt het. “De fundamenten van ons huis zijn zes jaar geleden goed uitgezet. Met onze keuze voor Visie als tweede grootste partij hebben we de keuze van de kiezer gerespecteerd.”

Negativiteit

Lijsttrekker Gert-Jan Hovaere van het verliezende NVAPlus haalt zwaar uit. “Nu stapt Sherley Beernaert in een coalitie met Visie, de partij die de afgelopen jaren juist medeverantwoordelijk was voor veel negativiteit”, zegt hij. “Dit lijkt een keuze voor het verleden, met de focus eerder op het verdelen van postjes dan werken op de inhoud. Ondanks meerdere pogingen om met STERK in gesprek te gaan, bleef een reactie of toenadering uit. Respectloos.”

Een zaak is duidelijk: Visie en STERK willen het verleden achter zich laten. “We beginnen met een wit blad en blijven creatief denken”, geeft partijvoorzitter Bernard Tournicourt (STERK) aan. “We hebben onze groep geraadpleegd en ik ben blij dat ze het bestuursakkoord dragen. De klik tussen ons en Visie is er. Loyaal, vertrouwen en in team zijn onze kernwoorden.”

“Sherley Beernaert had beloofd om tijdens de periode van haar initiatiefrecht met alle partijen te gaan praten”, reageert lijsttrekker Ward Gillis (PRO). “Ook op het politieke debat van het Davidsfonds heeft ze dit nog eens herhaald. Deze belofte is ze duidelijk niet nagekomen. Eén van de speerpunten van STERK was hun engagement om te kiezen voor een eerlijke, respectvolle politiek, zodat het vertrouwen in de gemeentepolitiek terug kan hersteld worden. Nu gaat STERK terug in zee met de partij Visie die de afgelopen 6 jaar uitblonk in schandalen en de grote verliezer was van de verkiezingen. Begrijpe wie begrijpen kan.”

Gemeenteraadsvoorzitter Pol Verhelle (Visie) verlaat de politiek. Landbouwer Marnik Vanackere (STERK) volgt hem op. Met schepen Geert Vanthuyne (Visie) verdwijnt vanaf december een icoon uit het schepencollege.

Komende donderdag is er gemeenteraad. Afwachten of de oppositie voor vuurwerk zorgt…