Christine, zus van voetbalanalist Marc Degryse, naar de gemeenteraad voor Vlaams Belang: “Hij feliciteerde me al”

Christine Degryse voor het lokaal van Vlaams Belang in Kachtem. © Frank Meurisse
Wouter Vander Stricht

Christine Degryse (63) is een van de vijf verkozenen voor Vlaams Belang in de Izegemse gemeenteraad. Bij haar eerste deelname is dat ook een totale verrassing voor de gewezen cafébazin zelf. “Waarom Vlaams Belang? Omdat ik totaal achter hun speerpunten sta!” Ook broer Marc Degryse feliciteerde zijn zus al. “Hij was even verrast als ikzelf.”

Christine Degryse groeide met haar ondertussen overleden zus en haar broer en BV Marc Degryse op in Ardooie. Maar in 1989 streek ze neer in Izegem. En al vrij snel stapte ze in de horecawereld. “Ik viel alleen als moeder van drie kinderen, een half jaar heb ik café De Nieuwe Krekel open gehouden. Daarna kon ik in café Aubisque terecht, 19 jaar lang was ik daar aan de slag. Maar we woonden toen al in de Mandelmeersenstraat in Kachtem.”

In een huis dat eerst van broer Marc was. “In 2016 ben ik dan gestart in café The Corner.” De hoek van de Kortrijkse- en Groeningestraat ruilde ze dus voor die van Roeselaarsestraat en de Kruisstraat. “In totaal zou ik daar zes jaar blijven, tot ik twee jaar geleden met pensioen kon.”

“Er moet in Kachtem een bankautomaat komen. Voor oudere mensen is het centrum van Izegem te ver en te onveilig”

Christine is de mama van drie kinderen, Charlotte (44), Annelies (41) en Stijn (39) De Deygere. Die laatste bouwde net als zijn oom aan voetbalcarrière. Hij was onder meer tien jaar actief bij KFC Izegem. “Samen met mijn ouders ben ik veel gaan kijken.” Haar ouders zijn ondertussen ook beiden overleden, samen met haar partner Dirk Vandenbussche geniet Christine nu van haar pensioen. Ook Dirk heeft drie kinderen, in totaal zijn er al 14 kleinkinderen. “Als die met Nieuwjaar eens allemaal hier zijn…” lacht ze.

Campagne op de markt

Eén keer per maand is het VB-lokaal op het Kachtemseplein open. “Dan komen we er altijd eentje drinken. We spelen ook petanque en bowlen graag, we lieten ons aansluiten bij S-Plus.” De keuze voor Vlaams Belang was niet moeilijk te maken voor Christine. “Ik sta gewoon achter hun speerpunten. Ik bood dan ook aan om op de lijst te staan, maar ik wist niet waaraan ik me moest verwachten. Als partij zijn we ferm vooruitgegaan van drie naar vijf zetels.” En die vijfde zetel is voor Christine Degryse. “Ik was verrast toen ze het me kwamen vertellen. Ik had wel wat campagne gevoerd, onder meer op de markt, en uiteraard ken ik door mijn verleden als cafébazin heel wat mensen.”

“Een café in Kachtem? Dat zou wenselijk zijn, maar in welk pand”

Christine gaat haar zitje ook opnemen. “Ik ga me inzetten voor de oudere mensen. Als er mensen met problemen zijn, mogen die altijd aankloppen. Ik heb 25 jaar achter de toog gestaan, ik heb al veel problemen mogen aanhoren. Maar ik weet ook wat er leeft bij de mensen, er zijn heel wat zaken die beter kunnen in Vlaanderen.” Maar ook concreet in de buurt. “Hier in Kachtem kun je nergens nog cash geld afhalen. Je kan wel eens 50 euro in de SPAR vragen, maar voor de rest moeten we naar het centrum van Izegem. En eerlijk gezegd, met het veiligheidsgevoel in en rond de Marktstraat kan het beter. Ik kan me voorstellen dat oudere mensen daar liever niet komen. Ook het mobiliteitsplan zou ik opnieuw herzien, nu begrijpt niemand er nog iets van.”

“Toen ik stuurde naar Marc dat ik verkozen was, hing hij meteen aan de lijn”

Ook haar expertise in de horeca zal ze ter beschikking stellen in haar politiek mandaat. En komt er dan weer een café in Kachtem? (lacht) “Dat is niet aan mij. Het werd al gesuggereerd door vrienden. Maar je moet ook een pand hebben natuurlijk. Zelf gaan Dirk en ik wel eens te voet iets drinken in ‘t Schroefke, maar een echt café, dat zou onze levendige gemeente zeker kunnen gebruiken.”

En wat vindt broer Marc van de politieke aspiraties van Christine. “Hij was benieuwd naar mijn uitslag. Toen ik een berichtje stuurde dat ik verkozen was, hing hij meteen aan de lijn. Hij was net als ik verrast en feliciteerde me. We zijn vrij recent nog samen gaan eten. Maar hij heeft een erg druk bestaan in zijn job. Maar hij doet dat goed”, besluit Christine.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier