CD&V vindt kleedkamercontainers voor KSK Vlamertinge te duur: “Duurder dan een nieuwbouwwoning”
De kleedkamers van KSK Vlamertinge die in 2022 werden vernield door een omgewaaide boom, worden vervangen door containers. Volgens CD&V is die oplossing echter niet duurzaam en bovendien veel te duur. “Jullie gaan meer betalen per m² dan voor een nieuwbouwwoning”, klonk het bij Peter De Groote. Bij de club zelf zijn ze tevreden, al hadden ze wel een ambitieuzer voorstel.
Na de passage van storm Eunice werd een kleedkamerblok van voetbalclub Vlamertinge vernield door een omgevallen boom. Nadat het verzekeringsdossier werd afgesloten, onderzocht de stad hoe nieuwe kleedkamers opgetrokken konden worden. De beslissing viel op de aankoop van kleedkamercontainers via een groepsaankoop van Sport Vlaanderen, maar oppositiepartij CD&V stemde tegen.
Minder duurzaam
“We willen natuurlijk dat de spelers zich in optimale omstandigheden kunnen verkleden en douchen”, zei Peter De Groote (CD&V) op de gemeenteraad van maandag 4 maart. “In plaats van herstelling kiest de meerderheid voor nieuwe kleedkamers in de vorm van modulaire containers. Dat is volgens ons heel wat minder duurzaam dan deftig metselwerk. Daarenboven wordt gewerkt via de aankoopcentrale van Sportspurt Vlaanderen, wat wil zeggen dat lokale aanbieders waarschijnlijk worden uitgesloten. Onder het mom van een lagere prijs zou dit dan misschien wel te verantwoorden zijn.”
Duurder dan nieuwbouwwoning
“De raming echter bedraagt 213.000 euro. 213.000 euro voor 72 m² prefabcontainers!? Voor de containers zelf betalen jullie 142.000 euro”, vervolgde De Groote. “Dat is omgerekend net geen 2.000 euro per m², enkel voor de container. We weten niet wat jullie daarvan denken maar dit is volgens ons toch echt niet goedkoop. Gemiddelde marktprijzen voor nieuwbouwwoningen – sleutel op de deur – bedragen tussen de 1.600 en 2.000 euro. Jullie gaan dus meer betalen voor een prefabkleedkamer waar volgens de plannen enkel een bank in wordt voorzien. Vinden jullie dit zelf niet ongeoorloofd veel geld?
Evolutie markt containers
“Er is wel degelijk goed afgewogen wat het zou kosten om de kleedkamers opnieuw te bouwen op dezelfde plaats”, antwoordde schepen van Financiën Eva Ryde (N-VA). “Eigenlijk waren alle diensten het erover eens dat zowel in snelheid als in kostprijs deze weg voor de club de beste is. Op de markt van de containers of units is de laatste jaren een hele evolutie gebeurd. Op vandaag kan je containers kiezen die energetisch, qua plaatsing en qua uitzicht heel interessant zijn. Dit is dan ook de meest betaalbare en vlotte oplossing voor de noden die de club heeft.”
Ambitieuzer voorstel
Bij KSK Vlamertinge zijn ze in ieder geval blij dat er na twee jaar nieuwe kleedkamers komen. “De situatie was een beetje bric-à-brac. Het is al twee jaar dat we volop stoken terwijl alles naar buiten gaat”, zegt sportief verantwoordelijke Yeannick Platteeuw. “Wij hadden wel een voorstel gedaan om met een aannemer te werken waarbij we het hele oude gedeelte konden opnemen om nieuwe en meer kleedkamers te maken. We hebben immers een heel grote jeugdwerking met meer dan 200 leden. Voor een deel van de kosten hadden we zelfs al een sponsor gevonden. We vroegen aan de stad om de fondsen van de verzekering en de eerder toegezegde financiële steun daarvoor ter beschikking te stellen, maar de stad zei dat ze vanuit het gelijkheidsprincipe dat ze toepast dat niet konden maken ten opzichte van de andere clubs, waar ik ook begrip voor heb. Het belangrijkste is dat we als club verder kunnen en dat het proper is.”
Bomen gekapt
Yannick wil echter wel uitdrukkelijk een woord van dank uitbrengen aan schepen Patrick Benoot, want dit weekend was er weer een boom omgevallen. “Hij steunde enkel nog op een tak van een andere boom. Donderdag hadden we de trainingen afgelast omdat we het zelf niet meer veilig vonden”, vertelt Yannick. “Zaterdag zag ik dat de boom weer verschoven was en dat de situatie dus kritiek werd. Ik heb eerst gebeld naar de burgemeester maar kreeg geen reactie. Dan heb ik gebeld naar schepen Benoot en hij heeft direct actie ondernomen. Hij zorgde ervoor dat een boomkapper ter plaatse kwam. Die heeft onderhandeld met de eigenaars van het perceel waar de bomen op staan. Ze zijn tot een overeenkomst gekomen en dinsdag zijn ze begonnen met die bomen te kappen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier