CD&V Plus behoudt de macht in Damme: “Beter dan gehoopt”

CD&V plus zakt wel ongeveer tien procent in stemmen ten opzicht van de vorige gemeenteraadsverkiezingen, maar iedereen is toch heel tevreden. © gf
Redactie KW

In Damme behoudt CD&V, bij deze verkiezingen onder de noemer CD&V plus, de absolute meerderheid. De lijst van burgemeester Joachim Coens behaalt 58,7 procent van de stemmen en 15 zetels op de 21. “Waar elders zie je nog zo’n grote meerderheid in het huidige politieke landschap”, reageert een opgetogen Joachim Coens.

Het leek even spannend te worden bij de Damse gemeenteraadsverkiezingen, toen plots bleek dat er maar liefst vijf partijen naar de gunst van de kiezer dongen. In de gemeente, de stad eigenlijk, waar de christendemocraten al jarenlang heer en meester zijn, kwamen er in het verleden meestal maar twee tot hooguit drie lijsten op. Naast meerderheidspartij CD&V plus en oppositiefracties Damse Belangen en N-VA, dienden nu ook Vlaams Belang en Groen zich aan. Maar de grote aardverschuiving bleef uit. De christendemocraten in Damme weerstaan blijkbaar vele (nationale) politieke stormen. De partij zakt wel ongeveer tien procent in stemmen ten opzicht van de vorige gemeenteraadsverkiezingen, maar moet daarvoor slechts één zetel inboeten: van 16 naar 15 zetels in de 21-koppige gemeenteraad. N-VA krijgt er een zetel bij – van 3 naar 4 – terwijl Damse Belangen een zetel moet prijs geven en dus van 2 naar 1 zetel gaat. Nieuwkomer Vlaams Belang slaagde erin een zetel te veroveren. Die andere nieuwkomer Groen slaagde daar niet in.

“Wij gaan inderdaad qua percentage achteruit maar je moet toch ook inzien dat we in een geheel ander politiek landschap leven dan zes jaar geleden. Alles is veel meer gepolariseerd en de extremen worden sterker”, reageert burgemeester Joachim Coens (cd&v plus). “Waar elders zie je nog zo’n grote absolute meerderheid tegenwoordig? Wij zijn dus erg tevreden met dit resultaat waarbij we maar één zetel inboeten. Dit is beter dan we hadden gehoopt, toen bleek dat er in Damme vijf lijsten zouden opkomen.”

Knabbelen aan almacht

Uitdager N-VA haalde dus wel een zetel extra binnen maar is er eens te meer niet in geslaagd het christendemocratische bastion te doorbreken. “We zijn toch gematigd tevreden gezien die extra zetel. We hadden uiteraard gehoopt op meer maar misschien zijn we wel een stuk het slachtoffer van het feit dat verschillende andere lijsten opkwamen die dan toch zo geen groot succes bleken”, zegt N-VA lijsttrekker Jan Van Meirhaeghe. “Het systeem Imperialis dat gebruikt wordt voor de verdelen van de zetels speelt wel in het voordeel van de grootste partij. Ik wijs er toch ook op dat CD&V plus met liefst 10 procent achteruit gaat. Dat is toch ook niet min en dat is deels dankzij ons. Langs de andere kant denk ik dat het uitblijven van een mogelijke vijfde zetel voor ons ook komt door die zetel die Vlaams Belang binnen haalt: we vissen voor een stuk in diezelfde rechtse en Vlaamse vijver. Maar om op een positieve noot te eindigen: langzaam maar zeker knabbelen we toch aan die almacht van de christendemocraten in Damme.” (PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier