CD&V lonkt naar Samen Vooruit in Poperinge: “Maar ook Bewust kunnen we niet straal negeren”

Christof Dejaegher begint straks aan zijn vierde termijn als burgemeester. © MD
Andres Hollebeke
Andres Hollebeke Medewerker KW

Samen Vooruit wordt de eerste gesprekspartner voor CD&V in Poperinge. Dat zegt burgemeester Christof Dejaegher daags na zijn verkiezingsoverwinning. “Maar ook Bewust zullen we niet straal negeren”, belooft de burgervader.

Eigenlijk heeft CD&V in Poperinge niet eens een coalitiepartner nodig. De partij van burgemeester Christof Dejaegher (51) behaalde 14 van de 25 zetels en heeft dus een – weliswaar krappe – absolute meerderheid. Toch wil Dejaegher graag de gesprekken aangaan. “Onze huidige coalitiepartner Samen Vooruit, dat nu zes zetels heeft, wordt uiteraard onze eerste gesprekspartner voor een nieuwe coalitie. Dat lijkt mij het meest logische. We hebben zes jaar zeer goed samengewerkt en zullen nu eens luisteren naar hun wensen en voorstellen. Maar ook Bewust kunnen we met hun vier zetels natuurlijk niet straal negeren.”

Dejaegher, die in 2005 Henri d’Udekem d’Acoz opvolgde als burgemeester van de Hoppestad, begint straks aan zijn vierde termijn als burgervader. Al was het deze keer wel nipt. Bij de telling van de laatste stembussen bleek het erom te spannen. Dejaegher behaalde uiteindelijk 2.593 voorkeurstemmen, op de voet gevolgd door eerste schepen, Vlaams Parlementslid en partijgenote Loes Vandromme met 2.408 stemmen, een verschil van slechts 185 stemmen dus.

Kei-sterke ploeg

“Ik schrok toch van die zeer lage opkomst, nu het stemmen niet meer verplicht was. In Poperinge kwam zo’n 65 procent stemmen”, aldus Dejaegher. “Maar uiteraard zijn we zeer tevreden dat we ons zetelaantal konden opdrijven van 12 naar 14 op de 25. De hele zondagnamiddag zag het er naar uit dat we zelfs 15 zetels zouden hebben, maar in de loop van de avond moesten we toch nog een zetel afstaan aan de liberalen van Bewust. Maar al bij al zijn we verschrikkelijk tevreden uiteraard. We hadden dan ook een ‘kei-sterke’ ploeg, om het in Poperingse termen uit te drukken”, vertelde Christof Dejaegher zondagavond laat tijdens het CD&V-feestje, dat plaatsvond in de bovenzaal van Circk, de nieuwe horecazaak in de vroegere De Kring.

Eerste vrouw in 2030?

Huidig eerste schepen Loes Vandromme (45) volgde de uitslagen de hele namiddag met meer dan gewone belangstelling in de cafetaria van de sporthallen waar de stemmen werden geteld. “In het begin was de afstand tussen Christof en mij tamelijk groot. Maar naarmate er meer uitslagen binnen kwamen, verkleinde dat aantal. Uiteindelijk moest ik de duimen leggen met slechts 185 stemmen verschil. Mag ik hopen op een eerste vrouwelijke burgemeester voor Poperinge vanaf eind 2030?”, lacht Loes Vandromme.

Schepen Ben Desmyter (CD&V) kreeg 1.993 bolletjes achter zijn naam, schepen Klaas Verbeke (CD&V) 1.304 stemmen en schepen Bryan Vanderhaeghe (Samen Vooruit) 1.588 stemmen. Schepen Kris Notebaert (CD&V) kwam niet meer op. Hij liet zich vervangen door zijn zoon Ewoud, die 944 stemmen behaalde.

Lees meer over: