Burgemeester Dominique Cool stapt uit politiek na verkiezingsnederlaag: “De ontgoocheling, desillusie en anticlimax heerst enorm”

Door het tegenvallend resultaat stapt Cool nu uit de politiek. © TP
Redactie KW

De verkiezingsnederlaag kwam hard aan bij het Team Nieuw Bestuur van huidig burgemeester Dominique Cool, die zijn meerderheid en sjerp verliest. Cool stapt nu uit de politiek. “Deze beslissing is nodig.”

“Dat het spannend kon worden, daar hielden we eventueel nog rekening mee, maar we waren er van overtuigd dat wij in poleposition lagen om verder te besturen.” Schepen Jean-Marie Callewaert beschrijft de verwachtingen van het Team Nieuw Bestuur, de nieuwe lijst die voortvloeide uit de meerderheid die gevormd werd in 2021 via een collectieve constructieve motie van wantrouwen. De N-VA van Dominique Cool verkoos toen een nieuwe coalitie met oppositiepartijen Vooruit van Callewaert en Tope8920 van Laurent Hoornaert boven de toenmalige coalitie met de CD&V van burgemeester Lieven Vanbelleghem. Cool nam de sjerp over en CD&V belandde voor het eerst in de oppositie.

Historisch

Met Cool als lijsttrekker hoopte het Team Nieuw Bestuur verder te besturen, maar ze verloren de verkiezingen van Vanbelleghem die opnieuw burgemeester wordt met Respect, een nieuwe lijst van CD&V en onafhankelijken. Omdat er voor het eerst slechts een keuze was tussen twee lijsten in Langemark-Poelkapelle, zou de winnaar zeker de absolute meerderheid hebben. En die meerderheid is meteen comfortabel voor Vanbelleghem. Hij wint 2 zetels, waardoor de kloof tussen de politieke formaties vergroot van 1 tot 3 zetels: 11 voor Respect en 8 voor Team Nieuw Bestuur. “Historisch”, aldus Vanbelleghem.

Cool weigerde elk interview sinds de bekendmaking van de eerste resultaten. “De ontgoocheling is groot en teleurstelling oneindig in onze groep”, reageerde hij eerst op Facebook. “We moeten ons er bij neerleggen dat de vernieuwende aanpak van ons Team Nieuw Bestuur onvoldoende gesmaakt werd. Proficiat aan Respect voor hun behaalde resultaat. Spijtig voor ons en onze achterban, maar het zij zo zeker.”

Anticlimax

Afgelopen maandagavond kwam Cool samen met zijn kandidaten, waarna hij bekendmaakte te stoppen met politiek. “De ontgoocheling, desillusie en anticlimax heerst enorm bij iedereen, niet in het minst bij mezelf en dat ondanks alle mensen die ons bolleke wel kwamen kleuren”, stelt hij. “We mochten echter getuige blijven van een groep vrienden die elkaar vinden, geen stenen gooien nu, en die elkaar als een hecht team troosten en moed geven. Een team dat er dus is voor elkaar, ook in deze mindere dagen.”

“Deze beslissing is nu nodig”

“In functie van dit team, een misschien ander resultaat in 2030, maar ook voor ons gezin en mezelf, nam ik de beslissing om vanaf 1 december een stap terug te zetten en me dusdanig onthouden van verdere actieve politiek in de oppositie”, aldus Cool die verkozen is in de gemeenteraad, maar dat mandaat dus niet zal opnemen. “Deze beslissing is nu nodig, het beste en verstandigste voor iedereen. De wereld en het leven bieden nog heel wat meer opportuniteiten die we graag zouden proeven, zowel professioneel als familiaal. We bedanken uitdrukkelijk alle teamleden voor hun inzet en gedrevenheid en hun open en gezamenlijke kijk naar de toekomst, zelfs vandaag. Onze deur staat altijd open voor ieder van hen voor welgemeende raad of advies waar dit wenselijk of nodig zou zijn zoals wij dat trouwens ook mochten genieten indertijd toen wij startten.”

“Heel goede burgemeester”

“Ik betreur, maar respecteer en begrijp zijn beslissing”, reageert schepen Laurent Hoornaert. “Ik vond hem een heel goede burgemeester, zeer competent en gedreven. De mensen zullen pas achteraf beseffen welk verlies dit is voor het bestuur van onze gemeente.”

Callewaert ziet twee oorzaken voor de onverwacht grote nederlaag. “De bestuurswissel van 2021 was blijkbaar bij een aantal mensen nog niet verteerd, hoewel we een rechtmatige meerderheid hadden. Daarnaast speelde de afschaffing van de opkomstplicht ons parten.”

Toekomst

Hoe het nu verder moet met Team Nieuw Bestuur is nog onduidelijk. “We hebben de voorbije jaren formidabel samengewerkt, heel wat gerealiseerd en hadden nog projecten in de pijplijn”, aldus Callewaert. “We zijn nog steeds ontgoocheld, dat is het minste wat ik kan zeggen. Eerst gaan we het stof laten neerdalen en dan samen kijken hoe het verder moet. Doen we verder met het project van Team Nieuw Bestuur of niet? Voorlopig kunnen we daar niks zinnig over zeggen.” (TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier