Burgemeester Bert Maertens (N-VA) zwaar ontgoocheld: “Zelfs als er een coalitie met STIP+ komt, neem ik geen mandaat meer op”

Bert Maertens ging deze morgen in ‘t Venster zijn stem uitbrengen. © Frank Meurisse
Wouter Vander Stricht

N-VA is de verliezer van de verkiezingen in Izegem en dat na twee beleidsperiodes aan de macht. “Ik had verwacht dat het close ging zijn, maar gehoopt dat we de grootste zouden blijven. Dat is niet zo, de kiezer heeft beslist.”

Bert Maertens heeft er straks 12 jaar op zitten als burgemeester, maar daar komt nu een einde aan. “Ik heb die job met hart en ziel gedaan, ik had het liever zelf door gegeven. En nu nog niet. Maar de kiezer heeft beslist, misschien wel meer met hart dan met het verstand. Maar het is duidelijk dat de Izegemnaar bepaalde veranderingen niet heeft geapprecieerd.”

“Ik heb Kurt Grymonprez al gefeliciteerd met zijn overwinning”

Dat N-VA de 13 zetels niet zou behouden, daar hield de burgervader al rekening mee. “Ik vermoedde wel dat wij iets achteruit gingen gaan en dat STIP+ daarvan zou profiteren. Maar dat het om zoveel stemmen zou gaan, dat had ik niet zien aankomen. Ik had het veel closer verwacht.”

Aantal voorkeurstemmen meer dan gehalveerd

STIP+ is nu aan zet, Kurt Grymonprez is er de kandidaat-burgemeester. “Ik heb Kurt al gefeliciteerd, hij heeft me daarvoor bedankt, maar voor de rest hebben we nog niets gehoord uit dat kamp. Om 19.30 uur hebben wij met N-VA bestuursvergadering, waar we de uitslagen zullen analyseren. En een diepere analyse zal voor later zijn.”

“We willen gerust om tafel gaan zitten met STIP+”

Bert Maertens wil gerust om tafel gaan zitten met STIP+. “Zeker en vast, maar dan eerst om het te hebben over de inhoud en niet over de postjes. Wat wel al zeker is dat ik zelf geen uitvoerend mandaat zal opnemen. Mochten we in een coalitie met STIP+ belanden ga ik daar niet de schoonmoeder spelen.”

Ook zijn eigen aantal voorkeurstemmen werd meer dan gehalveerd. “Dat doet ook pijn natuurlijk, ik ben ontgoocheld. Er is ook een lagere opkomst en het is ook logisch dat wanneer je als partij minder stemmen haalt, dat ook afstraalt op de lijsttrekker.”