Brugge bereikt akkoord met Cactus Muziekcentrum voor schade aan Minnewaterpark

Zo'n schade aan het Minnewaterpark wil Brugge in 2025 niet meer. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

“Wie een festival in Brugge organiseert, moet meer respect hebben voor onze stadsparken”, stelde de Brugse schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem (Open VLD) maandagavond tijdens de gemeenteraad. Met Cactus Muziekcentrum heeft Brugge een financiële overeenkomst gesloten om mee het herstel van de schade aan het Minnewaterpark te betalen.

Tien maanden regen hebben de Brugse stadsparken en vesten fel gehavend na populaire evenementen als de Meifoor, Feest in ‘t Park, Cactusfestival en het feest van de Verloren Hoek langs de Kruisvest.

An Braem (VB) hekelde de schade aan het Minnewaterpark en vindt dat Cactus Muziekcentrum mee moet instaan voor de heraanleg na de schade die door rijplaten werd veroorzaakt: “Krijgt Cactus zijn waarborg van 5.000 euro terug? Hoeveel kost die heraanleg?”

Twee maten?

Volgens gemeenteraadslid Pol Van Den Driessche (N-VA) hanteert het stadsbestuur twee maten en twee gewichten: “Sommige bepalingen in het stedelijk reglement zijn compleet gedateerd. De schepen van Openbaar Domein is terecht zeer begripvol voor de organisatoren van het Cactusfestival, hoewel het heraangelegde Minnewaterpark in een modderpoel vol diepe sleuven veranderde.”

“Diezelfde empathie is er echter niet voor de inrichters van de kermis in de Verloren Hoek. Dat bleek uit de mail die ze ontvingen van een stadsmedewerker na de opruiming van het terrein. Ze hebben zelf de handen uit de mouwen gestoken om de Kruisvest opnieuw in orde te brengen”, aldus het raadslid.

Duidelijkheid

Volgens Pol Van Den Driessche is er nood aan duidelijkheid voor alle organisatoren van verbindende feesten en festivals in Brugge. Hij hekelde ook het feit dat Mercedes Van Volcem vindt dat de Meifoor niet meer mag plaatsvinden in het Koning Albert I-park: “Schrap dit uit uw partijprogramma.”

Karin Robert (Groen) vond dat er preventieve maatregelen nodig zijn voor het vermijden van schade, met duidelijke afspraken vooraf. Volgens Sandra Wintein (Vooruit) heeft Cactus al voor de heraanleg gewezen op de fragiele boordsteentjes in het Minnewaterpark: “Ze kregen een njet van Monumentenzorg.”

Dolores David (Vooruit) stelde dat de voorwaarden die de stad oplegt om feesten te organiseren, steeds strenger worden: “Op den duur wordt feesten onmogelijk, er is nood aan meer begrip voor de organisatoren die vrijwilligers zijn.”

Overeenkomst

Schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem (Open VLD) wees op de uitzonderlijke weersomstandigheden van de voorbije tien maanden: “Het heeft in 40 jaar niet zoveel geregend. Er was al schade na Feest in ‘t Park, twee weken later had je het Cactusfestival. Er was onvermijdbare schade door de regen in het Minnewaterpark, maar ook vermijdbare wegens het niet gebruiken van platen.”

“Ik hou van festivals en van feesten. Met Cactus Muziekcentrum is een overeenkomst opgemaakt over hoe om te gaan met het heraangelegde park. We hebben de schade overlopen, Cactus was zeer fair. Maar je moet tijdig rijplaten bestellen en leggen om schade te beperken. Ze betwisten de kosten niet en hebben een voorstel gedaan dat het college aanvaard heeft. Ze leveren een faire bijdrage van 44.000 euro.”

Draagvlak

“Er is in Brugge een groot draagvlak om het Cactusfestival in het Minnewaterpark te houden, ook al bloedde mijn hart bij het zien van de schade na het festival. Ze moeten wel voldoende rijplaten bestelen, zodat de schade beperkt blijft.”

“Wat De Verloren Hoek betreft, mijn diensten hebben nooit de opdracht gegeven om de vesten te herzaaien. Toch viseren ze mij ten onrechte. Ze hebben zelf gezaaid, maar dat moet professioneel gebeuren op de Vesten!”

“Bij de Meifoor is er ook veel schade aan het Koning Albert I-park. De forains beseffen dat ze meer respect moeten hebben voor het park. Ik vraag om rijplaten te gebruiken, zodat de schade beperkt blijft. De attracties worden alsmaar zwaarder”, aldus Mercedes Van Volcem, die haar eerdere uitspraken om de Meifoor te verbieden in het park niet meer herhaalde.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier