Bredens coalitieakkoord zal wat tijd vragen: “Je kunt geen zes jaar besturen zonder onderling vertrouwen”

Vicky Dereere en Lucas Vandendriessche, de architecten van het succes van Alternatief24, verzamelden op de verkiezingsavond in een afgeladen Après Shop, waar tientallen sympathisanten hen kwamen feliciteren. (MM)
Marc Mahieu
Marc Mahieu Medewerker KW

Bredene is sinds 13 oktober in een nieuw politiek tijdperk beland. Na 36 jaar socialistische hegemonie is een opponent opgestaan, die de belofte van verandering in zich draagt. Een gemeente besturen is echter meer dan de optelsom van programmapunten. In deze waadplaats aan de Noordzee zal ook plaats gemaakt moeten worden voor het herstellen van geschonden relaties en gekwetste ego’s. Een besef dat zondagavond al indaalde bij zowel Vooruit als Alternatief24, de protagonisten in dit verhaal.

Laat ons maar met de deur in huis vallen: Bredene wordt straks bestuurd door een Vooruit-Alternatief24 meerderheid. Bij Vooruit wordt Vlaams Belang op hygiënische afstand gehouden, bij Alternatief24 is weliswaar een vleugje Vlaams-nationalisme aanwezig, maar met groenen en voormalige Vooruit-partijleden in de rangen wordt het ook daar geheid no pasaran voor Roelandt en co. Dat betekent niet dat Steve Vandenberghe en Lucas Vandendriessche zich straks amicaal in de armen vallen en dartel hand in hand naar een snel akkoord zullen huppelen. Daarvoor is tussen beiden de voorbije maanden te veel ruis op de lijn gekomen. Politiek is geen theekransje en al helemaal niet in verkiezingstijden, maar de persoonlijke aanvallen op de burgemeester die A24 met de regelmaat van een Russische glijbom afvuurde, hebben sporen nagelaten.

Wanneer Vandendriessche zondagavond verklaarde dat zijn burgerbeweging sterk inhoudelijk werk had afgeleverd, dan vergat hij toch iets te makkelijk dat via sociale media een karaktermoord op de burgemeester in scene werd gezet.

Bezinning

De uitspraak van lijsttrekker en gedoodverfd schepen Vicky Dereere dat Vooruit nu even een moment van bezinning moest gegund worden en dat respect op zijn plaats was voor de grootste partij, was in die optiek relevant. Het neemt niet weg dat A24 straks heel wat roeren wil omgooien in Bredene. En dat beseffen ze bij Vooruit. “Dit wordt een nieuwe start”, liet burgemeester Vandenberghe zondagavond optekenen. “Dat er zo op de man werd gespeeld in deze campagne, vormt een struikelblok. Dit zal meer dan een paar gesprekken vergen om de animositeit tussen ons weg te masseren.”

“Maar ik realiseer me dat we het verleden achter ons moeten laten om aan de toekomst van Bredene te werken. De coalitie die in de steigers staat, voelt vandaag wat als een gedwongen huwelijk. Maar je kunt natuurlijk niet zes jaar samen besturen wanneer het onderling vertrouwen er niet is. We moeten dat samen herstellen.”

Vandenberghe geeft ook toe dat hij, sinds hij in 1995 op het politieke toneel verscheen, nooit rekening moest houden met een dermate sterke coalitiepartner. De voorbije twaalf jaar had Vooruit de absolute meerderheid maar nam het CD&V mee als junior partner. Vandenberghe volgde daarmee het voorbeeld van zijn illustere voorgangers Vanhooren en Maes, die ooit PVV en Volksbelangen mee het bad in sleurden. Het mag cynisch heten dat beide partners finaal uit de gemeentepolitiek werden geduwd, een lot dat stilaan ook CD&V (dat dit keer als Team Bredene opkwam) beschoren lijkt…

Bij A24 hoeven ze zich daar voorlopig geen zorgen over te maken. Meer zelfs, hoewel ze daar beleefd een uitnodiging van Vooruit afwachten, maken ze zich toch al op voor “straffe onderhandelingen” (volgens Vicky Dereere). “We zullen evident geen aanhangsel van Vooruit worden en willen straks doorwegen op het beleid.”

Meester-strateeg

Hoeveel schepenzetels Dereere en Vandendriessche hiervoor in ruil willen, blijft voorwerp van onderhandelingen. Dat Dereere, goed voor 945 voorkeurstemmen, schepen wordt, lijkt een evidentie. Ook Steve Vandenberghe, als stemmenkampioen op de grootste lijst voorbestemd om opnieuw burgemeester te worden, laat nog niet in zijn kaarten kijken. Opmerkelijk was niettemin de opmerking zondagavond dat niet langer het stemmenaantal zal bepalen wie schepen wordt bij de socialisten. Je mag hierin de hand van meester-strateeg Johan Vande Lanotte vermoeden. Of de wens om sommige kandidaten uit de dans te halen.