Beloofde schuldafbouw wordt uitgevoerd in Wielsbeke

Het gemeentehuis van Wielsbeke. © ELD
Eddy Lippens
Eddy Lippens Medewerker KW

Op 23 mei werd de jaarrekening van de gemeente Wielsbeke besproken in de gemeenteraad, meteen de laatste jaarrekening voor de gemeenteraadsverkiezingen. “Er werd in 2023 voor 1,7 miljoen euro geïnvesteerd en voor 2,4 miljoen euro schulden afgelost”, aldus schepen van Financiën Filiep De Vos (TEAM8710).

“Het overschot in de werking van de gemeente bedraagt bijna 3,5 miljoen euro, het beste resultaat sinds 2019”, vertelt Filiep Devos. “Dat geld kan gebruikt worden om te investeren of schulden verder af te bouwen. De stijging van het overschot is onder andere het gevolg van de sterk gestegen fiscale ontvangsten en werkingssubsidies en sterk gedaalde energiekosten en het personeelskader dat niet volledig ingevuld was.

De gemeente investeerde afgelopen jaar 1,7 miljoen euro, een eerder laag bedrag in vergelijking met de voorgaande jaren. In totaliteit bedragen de investeringen in deze bestuursperiode ruim 26 miljoen euro. De nieuwe sporthal met zwembad was hierbij de grootste uitgavenpost.

5,2 miljoen euro schuldafbouw

De financiële schulden dalen voor het vierde jaar op rij: van 30,2 miljoen euro eind 2022 naar 27,8 miljoen euro eind 2023, een aflossing van 2,4 miljoen euro. “Vergelijken we met het begin van de bestuursperiode, dan bedraagt de daling van de schulden reeds 5,2 miljoen euro. Logischerwijs daalde ook de schuld per inwoner fors: van 3.445 euro eind 2018 tot 2.776 euro eind 2023.”

“We beloofden in ons verkiezingsprogramma van 2018 om de schulden met 8 miljoen euro af te lossen. Ondanks de niet-voorziene investering in het nieuwe sportcomplex Hernieuwenburg van netto ruim 8 miljoen euro, zullen we erin slagen om die belofte na te komen.”

“De schulden worden eind dit jaar geraamd op 24 miljoen euro. Dat is een daling van 9 miljoen euro ten opzichte van de start van deze bestuursperiode, een heel knap resultaat in financieel onzekere tijden. Denk maar aan de coronapandemie, de energiecrisis, de torenhoge inflatie en de oorlog in Oekraïne die de financiën voor elke gemeente sterk beïnvloed hebben”, aldus Devos. (ELD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier