Ardooie kan in 2026 schuldenvrij zijn

De betonblokken in de Lijsterstraat zorgen ervoor dat er trager gereden wordt, maar als een tractor er één verplaatst is het onveilig in plaats van veilig. © GF

“Ardooie kan in 2026 schuldenvrij zijn”, zegt burgemeester Véronique Buyck (Groep 82). “Eind 2023 was er slechts 50 euro schuld per inwoner terwijl het gemiddelde in onze provincie 1.497 euro is. We zijn een financieel gezonde gemeente die in de toekomst heel wat investeringen kan doen zonder leningen aan te gaan.”

In 2023 investeerde Ardooie 5.330.000 euro in diverse projecten. De grootste projecten op een rijtje: onderhoud van de wegen (501.102 euro), rioleringswerken in de Watervalstraat (1.717.348 euro), ontwikkeling site Klaverstraat (1.545.898 euro), aankoop maand- en erelonen site Prinsendreef(416.000 euro), aanleg vlonderpad en picknickzones in de Waterbek (127.480 euro), verledding openbare verlichting (143.544 euro) en zonnepanelen op jeugdlokalen en bibliotheek ( 29.595 euro).

Volgens de burgemeester kan de gemeente dankzij de financieel gezonde situatie investeren in de site aan de Prinsendreef en de rioleringswerken uitvoeren in de Beverensestraat zonder nieuwe leningen aan te gaan. Ardooie heeft ook de laagste belastingen van alle gemeenten uit de regio.

Gevaarlijke situatie

Alle oppositiepartijen zeggen dat de situatie in de Lijsterstraat met die betonblokken gevaarlijk is en er dringend maatregelen moeten genomen worden en meer politiecontrole moet zijn. Schepen Krist Soenens en burgemeester Véronique Buyck beseffen dat ook. Ze zeggen dat er een betonblok door iemand moet verplaatst zijn, misschien door een landbouwtractor, en dat er daar ook wel chauffeurs zijn die er te rap rijden.

“De politie kan daar onmogelijk een ganse dag controle doen. En als ze dan controleren, is er daar soms weinig verkeer. We vragen dat de buurtbewoners die iets dergelijks opmerken dat melden aan de gemeente zodat we de politie kunnen verwittigen om op te treden”, zegt de burgemeester.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier