Akkoord voor nieuw maar duurder zwembad: “Dit neemt alle zuurstof weg voor broodnodige toekomstige projecten”

Zo zal het nieuwe zwembad eruitzien. © GF
Redactie KW

Het Iepers stadsbestuur heeft een akkoord voor de bouw van een nieuw zwembad, dat miljoenen euro duurder wordt dan de eerste raming. En die kostprijs kan nog oplopen tijdens de bouw. “Maar wat is het alternatief?”

Toen bleek dat het huidig zwembad te verouderd was, kondigde het stadsbestuur bij het begin van deze bestuursperiode een nieuw overdekt zwembad aan als duurste investering. En die investering blijft oplopen. “Onze eerste eigen raming was 12 miljoen, dat werd opgetrokken naar 14 miljoen en nu landen we op 16 miljoen euro”, zegt schepen Diego Desmadryl (Open Ieper), die deze bevoegdheid voor zijn rekening neemt nadat partijgenoot en schepen Patrick Benoot vorige maand overleed.

De gestegen kost wordt verklaard door prijsstijgingen en bewuste keuzes. “Zoals de keuze voor een gasloos zwembad”, aldus Desmadryl. “Dat kost meer, maar is milieuvriendelijker en verbruikt minder waardoor we de fossielvrije investering kunnen terugwinnen. Het wordt een mooi zwembad met voor elk wat wils, dus de prijs is te verantwoorden.”

Finale kost?

Maar ook tijdens de bouw kan de kost nog oplopen. “Dat is koffiedik kijken”, stelt burgemeester Emmily Talpe (Open Ieper). “Bij andere grote investeringen zoals de restauratie van de Lakenhallen waren ook verrassingen: een prijsverhoging van materialen of een technisch element waar men geen rekening mee kon houden op het moment van de offerte. Wat het finaal zal kosten, wordt duidelijk in de volgende bestuursperiode. We hebben goede afspraken gemaakt met de bouwheer om het binnen de perken te houden.”

De stad hoeft niet alles zelf op te hoesten: Sport Vlaanderen geeft een subsidie van 1,14 miljoen euro omwille van het bovenlokale nut. De voorbereiding voor dit zwembad nam uiteindelijk jaren in beslag. Het stadsbestuur spreekt over “een zeer intens traject” en “doorgedreven en uitgebreide onderhandelingen na grondig vooronderzoek”. Vier kandidaten waagden hun kans voor het ontwerp en de bouw, waarna bouwbedrijf Artes Depret en de architecten VenhoevenCS-B2Ai werden geselecteerd. Concrete afspraken over de uitvoering zijn nu in een akkoord gegoten. De volgende stap: het aanvragen van de omgevingsvergunning.

© GF

Financiële zuurstof

“Alles is goed voorbereid, dus we verwachten geen probleem met de vergunning”, aldus Desmadryl. “Rond februari, maart volgend jaar hopen we de eerste spadesteek te doen.” Door een nieuw bestuur, want er zijn verkiezingen op 13 oktober. Huidig coalitiepartner Vooruit stelt zich nu openlijk vragen bij het zwembad en de kostprijs. “Een nieuw zwembad bouwen is eigenlijk geen taak meer voor een stad”, stelt schepen en lijsttrekker Philip Bolle. “We hebben dit zwembad met slepende voeten goedgekeurd, maar wat was het alternatief? Als grootste centrumstad van de Westhoek kunnen we het niet maken dat zwemmers dan naar Poperinge of Menen moeten. Het initiatief voor een regionale spreiding en bekostiging zou bij Vlaanderen moeten liggen. We kloppen nu af op 16 miljoen, maar geen mens die gelooft dat we dit bad voor die prijs zullen bouwen. Dit neemt alle financiële zuurstof weg voor broodnodige toekomstige projecten in Ieper.”

Extra zwemuren

Vooruit wil meer mensen in het water krijgen en pleit voor extra zwemuren. “We denken dan aan vroege en late openingsuren, alsook open zijn op zondagnamiddag.” Het huidig zwembad blijft alvast operationeel tijdens de bouw van het nieuwe bad. “Het zwembad trekt rond de 250.000 bezoekers per jaar en we rekenen op een bouw van een tweetal jaar”, zegt Desmadryl. “Wat er dan met het oude bad gebeurt? Dat is een beslissing voor het nieuwe bestuur. Dan kan ook nagedacht worden over sporthal 1 die al jaren in gebruik is.”

Huldiging overleden schepen

“Jammer dat Patrick de realisatie van ‘zijn’ zwembad niet meer kan meemaken”, aldus Talpe. “We willen hem huldigen bij de eerste spadesteek. Voor de laatste maanden van deze bestuursperiode wordt hij niet meer vervangen als schepen. Dat zou niet koosjer zijn. Diego en ik nemen zijn taken over, in de gemeenteraad wordt hij vervangen door Astrid Depuydt.” (TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier