Gemeenteraad keurt jaarrekening goed: verdubbeling inkomsten GAS-boetes verwacht

De gemeenteraad boog zich over de jaarrekening 2023. © EFO
Edwin Fontaine
Edwin Fontaine Medewerker KW

De gemeenteraad besprak de jaarrekening 2023, de samenvatting van de inkomsten en uitgaven. De meerderheid presenteerde een rapport, Vooruit reageerde kritisch.

“De stad loste de schulden uit het verleden op. Het autonoom gemeentebedrijf AGSO, met 16 miljoen euro leningen, werd overgenomen door de stad. Er zijn hogere inkomsten uit belastingen en dat terwijl de tarieven ongewijzigd bleven”, zei burgemeester Bart Tommelein (Open VLD). Hij onderstreepte het goed werkend beleid. De inkomsten uit GAS-boetes liggen1,2 miljoen euro lager dan ingeschat en dat komt volgens de meerderheid doordat het personeelskader niet volledig is, er een slechte zomer was, de verkeersboetes pas vanaf midden 2023 werd geïnd en de parkeerretributies door Mobil’O werden geïnd.

Burgemeester Bart Tommelein: “We investeerden 19,3 miljoen euro in wegen, voetpaden en de Koninklijke Stallingen en droegen 11,3 miljoen over naar volgend jaar voor Hangaar 1, Bosjoenk, Wiegelied en openbaar domein. We verkochten de parking Europacentrum voor 5,8 miljoen euro.” Uit de presentatie bleek dat er 253 miljoen euro schulden zijn. Er was ook uitleg over de stadswaarborg voor het Kursaal en het AZ Oostende. Meermaals werd gewezen op de transparantie waarmee het stadsbestuur het aanpakt. “De belastinginkomsten werden voor 102 procent gerealiseerd.”

5 miljoen innen

De Vooruit-oppositie reageerde. “Er komen 4,6 miljoen euro belastingen op leegstand en verwaarlozing bij”, zei John Crombez. Grote zorgen maakte de oppositie zich over de GAS-boetes: “Er werd 2,3 miljoen euro geïnd in 2023, maar dit jaar verwacht het stadsbestuur 5 miljoen euro te innen. Dat is ruim een verdubbeling en ik vraag me af of het stadsbestuur het wel zelf gelooft. De combinatie van meer schulden, meer stadswaarborgen, doorgeschoven investeringen en explosie aan boetes zorgt voor een zeer problematische mix.” Bart Tommelein verdedigde de belastingen op leegstand: “Jarenlange leegstand leidt tot hogere inkomsten. Sommigen trekken daartegen naar de rechtbank, maar slechts in heel weinig dossiers krijgen ze gelijk.” Over de geplande 5 miljoen euro inkomsten aan GAS-boetes: “Of we zullen moeten aanpassen, zal later blijken. Het gaat om een inschatting.” (EFO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier