Gemeente en buurt halen slag thuis: authentieke villa in Oostduinkerke mag niet gesloopt worden

De authentieke villa bovenop een duin mag niet gesloopt worden. © DME
Redactie KW

De gemeente en buurtbewoners van de Meeuwenlaan in Oostduinkerke, een deelgemeente van Koksijde, halen hun gelijk. Een van de authentieke huisjes bovenop een duin mag niet gesloopt worden. De eigenaar wilde de authentieke villa slopen en er een nieuwe bouwen met twee bouwlagen.

De Meeuwenlaan is een klein straatje in Oostduinkerke met zes gelijkaardige villa’s die bijna honderd jaar geleden op hetzelfde moment werden gebouwd. De woningen bestaan uit één bouwlaag en werden door de jaren heen gerenoveerd. De nieuwe eigenaar van een van de authentieke huisjes bovenop een duin diende een bouwplan in. Hij wilde de huidige villa slopen om er een nieuwe te bouwen die uit twee bouwlagen zou bestaan.

Gemeente Koksijde weigerde de vergunning tot twee keer toe. “Dit omwille van enkele redenen”, reageerde schepen van Ruimtelijke Ordening Dirk Dawyndt (LB) toen. “Zo vinden we dat dit niet past in het totaalconcept van dit straatje. De betreffende villa bevindt zich ook op het hoogste punt van de straat. Hierdoor zou ook de eenheid en context van de zes huizen wegvallen. Bovendien passeert ook de Erfgoedwandeling in Oostduinkerke langs deze zes merkwaardige gebouwtjes.”

Vergunning vernietigd

De bouwheer ging in beroep en kreeg wel een vergunning van de provincie. De gemeente en enkele buurtbewoners beslisten om de vergunning die de provincie verleende, aan te vechten bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Die besliste uiteindelijk om de vergunning van de provincie te vernietigen, omdat “een gebouw met twee bouwlagen niet past in de omgeving.” Het nieuwe huis zou ook “te dicht bij de straat staan.” (DME)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier