Geen aprilgrap, wél voorstelling van nieuwe politieke partij ‘Spoor8770’ in Ingelmunster: “Hopen op voldoende steun van de bevolking”

De zeven kernleden én ook al Ingelmunsternaren die op de lijst zullen staan werden voorgesteld. © FODI
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Maandagmiddag werd de nieuwe politieke partij ‘Spoor8770’ voorgesteld op het perron van het stationsgebouw in Ingelmunster. Velen dachten wellicht dat het een 1 aprilgrap was, maar dat was helemaal niet het geval. ‘Spoor8770’ bestaat uit een kernbestuur van zeven Ingelmunsternaren. Ze stelden ook al enkele mensen voor, die op 13 oktober 2024 op hun lijst van de gemeenteraadsverkiezingen zullen staan. De lijsttrekker is de ‘chef van de statie’ Ludwig Vanlerberghe.

Een aprilgrap of niet? Velen dachten van wel en wij hadden ook onze twijfels, maar toch besloten we langs te gaan. We schrokken van wat we daar zagen. Dorpsgenoten met CD&V-, Vooruit-, N-VA-, De Brug- én Open VLD-signatuur waren present. Op die 1ste april staken ze hun nek uit en toonden ze aan de huidige meerderheid dat het niet zo verder kan. “Twaalf jaar meerderheid van De Brug/N-VA & Open VLD is méér dan genoeg. Twaalf jaar van glimlachen, maar ook van ontgoochelingen. Twaalf jaar van enkel aan zichzelf te denken, niét aan de bevolking. We werden bij van alles betrokken, maar toch doen ze hun eigen idee”, zucht een van de aanwezigen.

Zijn naam? “Neen, die maak ik niet kenbaar, toch nu nog niet…”, zegt hij. Een andere aanwezige zei: “Vorig jaar stelden we de vraag of de straatverlichting ook bij nacht terug kon branden. Dat was niet mogelijk. En zie, we zijn het jaar van de verkiezingen én plots is het wél terug mogelijk. Hoe belachelijk is dat! De huidige meerderheid denkt enkel aan zichzelf en aan hun toekomstige stemmen.”

Nieuwe politieke partij

“Welkom op dit aperitiefconcert, maar eigenlijk ben je hier vandaag niet voor een aperitiefconcert, wél om de geboorte te vieren van een nieuwe politieke partij. Vandaag ben je hier te gast op een babyborrel. Er is nieuw politiek leven in Ingelmunster en dat willen we met jullie allemaal vieren door straks het glas te heffen op hopelijk een mooie toekomst voor onze nieuwe politieke partij”, zegt voorzitter Bjorn Willaert.

“Dank aan de mensen die in alle stilte lid zijn geworden van onze partij én dank aan de mensen die al op onze kieslijst staan. Het is niet gemakkelijk om in deze tijden een politiek engagement op zich te nemen. Iedereen kent wel het spreekwoord ‘De beste stuurlui staan aan wal.’ Het is gemakkelijk om kritiek te spuwen, maar om te beslissen van niet aan de kant te staan en om iets te proberen te veranderen in een gemeente, daar is moed voor nodig. Voor zo’n politiek engagement is er inderdaad bereidwillige, moed, tijd en inzet nodig. Dank dus aan het kernbestuur. We zijn al enkele maanden bezig achter de schermen. Er is daar veel werk aan, maar alles verloopt vlot en probleemloos. We zijn een trein die op de rails staat.”

De kern bestaat uit Bjorn Willaert, Ludwig Vanlerberghe, Jan Desal, Jürgen Catry, Sylvie Viaene, Veronique Vanlembeke en Guido Dehaemers.

Neutraal

Lijsttrekker Ludwig Vanlerberghe en tevens ‘chef van de statie’ zei dat hij na de aankoop van het station veel positieve return kreeg en dat mensen hem vroegen om in de politiek actief te zijn. Ludwig besloot een hele periode van daar niet aan toe te geven, maar uiteindelijk kwamen er teveel mensen langs die verandering willen in eigen gemeente. “We beschikken nu al over allemaal erg bekwame mensen die van mening zijn dat onze gemeente anders en efficiënter zou kunnen bestuurd worden. Vandaar ook onze leuze dat we Ingelmunster terug op de sporen willen zetten. Daarbij was het voor iedereen van het kernbestuur ook een absolute voorwaarde dat onze partij politiek neutraal zou zijn en we dus niet afhankelijk zijn van een politiek kleur. We hopen dus in oktober op voldoende steun van de bevolking, zodat we een rol van betekenis kunnen spelen in de beleidsvorming voor de komende legislatuur… En zie, ‘t is precies of het moest gebeuren, maar onze nieuwe trein komt pas toe”, lacht Ludwig Vanlerberghe, terwijl er inderdaad een trein vanuit de richting Kortrijk halt hield.

Met de geweien vooruit

“Ik ben zo trots op deze lijst én ook op de mensen die zich engageren. We gaan terug ons logo ‘het hert’ doen stralen. Onze officiële naam is ‘Spoor8770’, met als logo inderdaad ons hert, met de geweien vooruit. We hopen op de steun van de bevolking. We kunnen ook al enkele mensen bekendmaken, die op onze lijst zullen staan: Heidi Decock, Veronique Vanlembeke, Hilke Gantois, Annick Kokelaere, Jozefien Verstraete, Dries Carlier en Victor Van de Putte.”

Wie wenst lid te worden, kan dat doen via Facebook Spoor8770. Mailen kan naar info@spoor8770.be.