Gedaan met ellenlange wachtrijen aan de kieshokjes in Anzegem: “We garanderen dat het vlotter zal verlopen”

Aan het stembureau in OC Kaster waren er amper wachtrijen te merken tijdens de laatste verkiezingen op 9 juni. © GV
Gerda Verbeke

Burgemeester Gino Devogelaere (Samenéén) neemt een aantal concrete maatregelen om de verkiezingen op 13 oktober vlot te laten verlopen in Anzegem.

“Op 9 juni werden er opmerkingen gemaakt over de lengte van de wachtrijen op verschillende stemlocaties”, zegt de burgemeester. “Ik garandeer dat het volgende week vlotter zal verlopen. Kom dus zeker af, want door te stemmen bepaal je mee wie jou de komende jaren in de gemeente- en de provincieraad mag vertegenwoordigen.”

Bij bepaalde stembureaus ontstonden er lange wachtrijen, terwijl andere bureaus nauwelijks wachttijden hadden en dit ondanks de gelijke verdeling van het aantal stemmers per stembureau. Daarom werd er beslist om op bepaalde stemlocaties een aantal wijzigingen door te voeren, met als doel de lange wachtrijen te beperken en een vlotte stemprocedure te garanderen.

Wijzigingen per stemlocatie

In CC De Stringe is de toegang tot de stembureaus voortaan via de dubbele witte deur in plaats van via de gewone hoofdingang. De stembureaus zullen duidelijk gemarkeerd zijn bij de ingang, zowel boven de dubbele deur als in het gebouw. Drie aparte gangen zullen de doorstroom vergemakkelijken. De uitgang zal verlopen via de hoofdingang en er zal een vrijwilliger aanwezig zijn om toezicht te houden en de kiezers te begeleiden aan de in- en uitgang.

“Ik garandeer dat het volgende week vlotter zal verlopen. Kom dus zeker af” – burgemeester Gino Devogelaere

Wat OC De Linde en CC Ansold betreffen, blijven de toegangen ongewijzigd, zoals bij de vorige verkiezingen. De uitgang is via de gang naast de bar. Boven de buitendeuren zijn de stembureaunummers duidelijk aangegeven. Ook hier zal een vrijwilliger toezicht houden en de kiezers begeleiden.

Wie zijn of haar stem uitbrengt in De Mensinde zal mee de wachtrij buiten vormen voor de twee stembureaus. Boven de ingang zullen de stembureaunummers duidelijk aangegeven zijn.

Algemene voorzieningen

Op alle stemlocaties zullen er voldoende stoelen worden voorzien in de gangen en dicht bij de stembureaus. “Dit zal ervoor zorgen dat de mensen die niet lang kunnen rechtstaan, toch comfortabel kunnen wachten”, geeft de burgemeester nog mee. “Deze aanpassingen zijn bedoeld om de verkiezingsdag zo gemakkelijk mogelijk te laten verlopen.”