Frans is oudste en Shirley jongste kandidaat gemeenteraadsverkiezingen: “We hopen op drie zetels”

Frans Denys en Shirley Dumon zullen beiden huisbezoeken af leggen om te weten wat bij de mensen leeft. © LIN
Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht Medewerker KW

Voor de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober dingen 84 kandidaten naar onze stem. Er komen vier partijen in het strijdperk: CD&V+, N-VA, Voor Oudenburg en Vooruit. Onder de kandidaten is Frans Denys (82) de oudste en Shirley Dumon (wordt op 14 september 18) de jongste. We luisterden naar hun motivatie om aan politiek te doen, waarom ze voor N-VA en Vooruit kozen.

Frans Denys, afkomstig van Ichtegem, woont in de Vissersstraat. Hij is weduwnaar. Shirley Dumon woont nog thuis in de Bekestraat.

Frans Denys gaf 30 jaar lessen elektro-mechanica aan het VTI Oostende. Hij is van opleiding leraar technisch regentaat. “Ik gaf eerst een tijdje les in een school in Zwevegem die pas opgericht was. Daarna volgde mijn legerdienst. Daarna ben ik in het VTI terechtgekomen en bleef er tot 1999. Het onderwijs is vandaag veel veranderd, ik vind het nefast. Maar ik heb altijd graag lesgegeven. Denk dat ik de goesting kreeg door bij de Chiro actief te zijn.”

“Waarom ik me aansloot bij N-VA? Mijn vader dacht veel na, over wat er in de wereld gebeurde. Door hem ben ik als twintiger de Belgische politiek gaan volgen. Ik ergerde me over het feit dat de Vlaamse partijen zich keer op keer neerlegden bij wat de Franstaligen wilden. Daardoor ben ik het Vlaamse gedachtegoed blijven volgen. Door familiale connectie met Freddy Declerck stond ik 18 jaar geleden, toen de partij hier werd opgericht, voor de eerste keer op de lijst. Dit is dus mijn derde deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen”, vertelt Frans, met zijn 82 jaar nog een echte spraakwaterval.

Met de paplepel

Shirley Dumon kreeg de politiek als het ware met de paplepel mee, want haar papa Gino is al een goeie 20 jaar actief bij de socialistische partij. “Wat ik vooral geleerd heb, is dat je als verkozene veel kan betekenen voor de mensen. Op mijn 16 jaar ben ik bestuurslid geworden van Vooruit. Met de Vlaamse en federale verkiezingen van 9 juni ben ik veel mee op campagne geweest, heb zo Melissa Depraetere leren kennen en nu beslist om mee de partij te ondersteunen met een plaats op de lijst.”

Beiden hebben goede verwachtingen voor de verkiezingen: Frans gokt op drie zetels voor N-VA en ook Shirley ziet Vooruit drie zetels in de wacht slepen. Dat zou betekenen dat beide partijen een grote rol kunnen gaan spelen bij de vorming van een coalitie. “Het blijft afwachten en kijken hoe de twee andere partijen scoren”, zegt Shirley. “En vooral kijken welk programma van wie komt”, vindt Frans. “Wat ik vooral belangrijk vind, is de begroting binnen de lijnen houden. Geen uitgaven doen om populair te zijn. We moeten ook meer luisteren naar de bevolking, waar mensen van wakker liggen of zich aan ergeren.”

Luisteren

Om aan die drie zetels te geraken, willen zowel Shirley als Frans huisbezoeken doen. “Ik zal de mensen in mijn straat en in de Grietlaan een bezoekje brengen”, zegt Frans. “Ik start straks mijn hogere opleiding en zal dan vooral de laatste weken in het weekend mee campagne kunnen voeren. Ik zal zoveel mogelijk mee de huisbezoeken doen”, aldus Shirley. Ze voltooide in juni haar hoger middelbaar onderwijs en begint aan de driejarige opleiding bedrijfsmanagement in HO West Brugge. “Economie heeft me altijd al geïnteresseerd.”

Eenden en paarden

Naast hun politieke engagement gaat veel tijd naar hun hobby. “Ik ben al lang bestuurslid van Aviornis International. Deze vereniging brengt liefhebbers van park- en sierwatervogels bijeen in heel Europa. Zelf heb ik meerdere eenden in mijn afgebakende tuin”, vertelt Frans. “Ja, een speciale hobby.”

Shirley rijdt al van haar zes jaar paard. “Eerst was dat met pony’s, later met paarden. In 2022 werd ik dressuurkampioen met mijn Crowning E. T. Dit jaar maakte ik de overstap naar trainer van dravers voor de koers. We namen al deel aan Oostende Koerse en Waregem Koerse en vallen regelmatig in de prijzen”, besluit ze.

Lees meer over: