Francesco Vanderjeugd schuift plaats naar beneden op verkiezingslijst voor 9 juni

Archieffoto. © Joke Couvreur
Redactie KW

Francesco Vanderjeugd, Vlaams politicus en burgemeester van Staden schuift een plaats naar beneden op de West-Vlaamse kamerlijst van Open VLD voor de verkiezingen van 9 juni. Normaal ging hij als eerste opvolger voor de Kamer, maar nu staat hij op de tweede plaats. Dit doet hij nadat het parket van West-Vlaanderen hem voor het gerecht daagt over mogelijk belangenvermenging in vastgoedtransacties in Staden.

De liberale burgemeester Francesco Vanderjeugd maakte gisteren bekend dat hij na 2,5 jaar gedagvaard wordt. In december 2021 bracht De Krant van West-Vlaanderen aan het licht dat Vanderjeugd (Open VLD) in zijn gemeente Staden enkele vastgoedtransacties zou verricht hebben met voorkennis in zijn hoedanigheid van burgemeester.

Belangenvermenging

Hij zou twee huizen verkocht hebben aan immopromotoren, waardoor hij op anderhalf jaar tijd een meerwaarde realiseerde van 463.000 euro. Al snel rees de vraag of de burgemeester hierbij zijn boekje te buiten was gegaan en gebruik had gemaakt van de voorkennis die hij mogelijk had en van de macht die hij heeft om vergunningen te verlenen.

Uit een audit van Audit Vlaanderen bleek dat het die schijn wel had. Het parket van West-Vlaanderen, afdeling Ieper, opende daarop een onderzoek naar de Stadense burgemeester en heeft nu beslist om hem voor het gerecht te dagen. Vanderjeugd gaat volop voor de vrijspraak en zou voor nog een termijn gaan als burgemeester.

Stap achteruit

Op de verkiezingslijsten van Open VLD voor de kamer in juni zet Vanderjeugd een stapje achteruit. Normaal stond hij op de West-Vlaamse lijst als eerste opvolger, maar nu verschuift hij dus naar die van tweede opvolger. “De inleidende zitting vindt plaats op 21 mei, slechts enkele weken voor de verkiezingen van 9 juni”, stelt Francesco Vanderjeugd.

“In samenspraak met Open VLD heb ik besloten om in het belang van de partij een stap terug te zetten”

“In samenspraak met Open VLD heb ik besloten om daarom, in het belang van de partij, een stap terug te zetten en mijn plaats als eerste opvolger op de Kamerlijst in te ruilen voor die van tweede opvolger. De rechtszaak zal waarschijnlijk veel media-aandacht krijgen en dit lijkt me de beste beslissing. Het is weliswaar een beslissing die ik met pijn in het hart neem, want ik blijf mijn onschuld volhouden.” Door de switch belandt burgemeester Veronique Buyck van Ardooie als eerste opvolger op de Kamerlijst.

Burgemeester in goede en kwade dagen

Voor de gemeenteraadsverkiezingen verandert er voor Francesco Vanderjeugd voorlopig niets. “Ik ben al twaalf jaar burgemeester, in goede en kwade dagen. Ik denk dat we in Staden al heel wat verwezenlijkt hebben. Ik leg mijn lot in handen van de Stadenaar. Ik zou graag mijn werk verder blijven zetten. De inwoners mogen daar in oktober over beslissen.”

“Het is niet de eerste keer dat de N-VA mij vraagt om een stap opzij te zetten, ik blijf herhalen dat ik in eer en geweten heb gehandeld”

De lokale afdeling van N-VA is van mening dat de burgemeester ook op lokaal niveau best een stap opzij zet. “Het is niet de eerste keer dat ze dit vragen”, aldus Vanderjeugd. “Alleen is er in mijn ogen niets veranderd. Ik blijf herhalen dat ik in eer en geweten heb gehandeld. Ik weet nu wat de aanklacht is en ik ga me samen met mijn raadsman op de rechtszaak voorbereiden.”

(CJ/VADU)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier