Fonkelnieuwe lijst VoeVeurne gaat voluit voor vernieuwing met 23 nieuwe gezichten: “Wij willen af van die oude politieke cultuur”

De 23 nieuwe gezichten van VoeVeurne. © MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Met een lijst van 23 volledig nieuwe namen kiest VoeVeurne bewust om volop voor vernieuwing te gaan. VoeVeurne vindt dat er best wel wat spoeling mag zitten in de Veurnse gemeenteraad, waar al decennialang dezelfde mensen de plak zwaaien. Nieuwe mensen met nieuwe ideeën kunnen de vlam weer in de politieke pan krijgen.

Met een gemiddelde leeftijd van bijna 40 jaar (39,8 om precies te zijn) is VoeVeurne waarschijnlijk ook de jongste lijst. “We hebben twaalf ondernemers, acht werknemers, twee gepensioneerden en één student in onze rangen”, duidt lijsttrekker Fre Devos.

Zes pijlers

VoeVeurne profileert zich als een puur plaatselijke lijst die onafhankelijk opereert, zonder enige invloed van welke nationale politieke partij ook. Fre Devos legt uit: “Wat deze ploeg samenbrengt, zijn de vijf basispijlers, het DNA van VoeVeurne.”

Hij vat ze even samen. “We stellen onze inwoners centraal, en dat vertaalt zich in een doorgedreven klantvriendelijkheid, met een stadsbestuur ten dienste van de Veurnaars. Onze tweede pijler? Onze inwoners zoveel mogelijk samenbrengen, om te sporten, cultuur te beleven of gewoon om samen plezier te maken, want ‘e Veurnoare komt geirn tegoare’! Onze volgende pijler is dat we de lat hoger willen leggen en vaarwel zeggen aan het ‘middelmaatbeleid’ van het kabbelende beekje. VoeVeurne gaat voor dynamiek. Op vlak van openbare werken, milieu, mobiliteit, evenementen, communicatie en lokale economie kunnen we gi-gan-ti-sche stappen vooruit zetten. Veurne verdient best wel enkele paradepaardjes. Onze vierde pijler is ‘eerlijkheid’. Het is makkelijk om de sterren van de hemel te beloven, maar we moeten realistisch zijn en wij zullen enkel financieel en organisatorisch haalbare voorstellen op tafel leggen. Het geld is op en Veurne stevent af op een historisch hoge schuld die in drie jaar tijd is verdubbeld. Met VoeVeurne maken we er een erezaak van om de financiën op orde te stellen. Tot slot willen we een mooi, net en veilig Veurne. Met een betere organisatie, communicatie en bundeling van openbare werken. We willen ze koppelen aan een ‘Minder Hinder Draaiboek’ en inwoners op tijd betrekken en informeren, de werken faseren, goed coördineren en op elkaar afstemmen. Eigenlijk hebben we nog een zesde pijler: ‘programma boven postjes’. VoeVeurne distantieert zich van het huidige politieke establishment. Voor ons geen postjespakkerij, geen vuile spelletjes, geen achterkamerpolitiek.”

Vernieuwing, verandering en verbetering

Bij de samenstelling ging VoeVeurne niet over één nacht ijs. Er waren gesprekken met een paar bekende Veurnse politici. “Meestal mensen die zich niet meer thuisvoelden bij hun partij”, zegt Fre Devos. “Daar zaten een paar stemmentrekkers tussen die onze lijst electoraal zeker fors konden versterken. Maar… het klikte gewoon niet. Na enkele minuten ging het al over plaatsen en postjes en… niet over programma. Wij willen af van die oude politieke cultuur. Wij gaan voor een sterk verhaal van vernieuwing, verandering en verbetering. In de meerderheid liefst. Maar we gaan onze broek niet afsteken. Als het oppositie wordt: so be it. Maar àls we ergens met iemand in zee gaan, dan moet het gewoon met een goed akkoord zijn. Een Veurnse vernieuwing wordt geen makkie. De mandatarissen van de huidige meerderheidspartijen zitten netjes verdeeld over de twee grote partijen, VeurnePlus en Team 8630. Het zal aan ons zijn hen te overhalen om de huidige oubolligheid overboord te gooien en mee te stappen in een nieuw verhaal van klantvriendelijkheid, participatie en heldere communicatie.”

Grootvader en kleinzoon

De jongste kandidaat op de lijst is Thibaut Platteeuw (21) en – toevallig of niet – is de oudste kandidaat zijn grootvader Florent Platteeuw (68). Thibaut bouwt volop aan zijn basketcarrière en studeert ook Elektrotechniek aan de UGent. “Thibaut is supergeïnteresseerd, zat in ons ‘programmawerkgroepje’ en zijn inbreng was verrassend matuur”, verzekert Fre Devos. “Opa Florent is zijn mentor en coach. Hij kent het klappen van de politieke zweep, want hij was jarenlang voorzitter van politievakbond VSOA West-Vlaanderen.”

Thibaut reageert: “Een nieuwe wind door Veurne: dat vind ik broodnodig. En bij dat nieuw hoofdstuk hoort ook wat jong geweld en een jeugdige visie, toch? VoeVeurne trekt de kaart van de kinderen en de jongeren: wij zijn de toekomst van onze stad… en niet in het minst ook van onze dorpen. Geef de jeugd een stem in de politiek. Laat ons eens met onze jonge vingers in de politieke pap roeren!”

Florent vult zijn kleinzoon aan: “Geen favoritisme: gelijke behandeling van elke burger uit Groot Veurne, en we moeten mee zijn met de digitale toekomst! Al jaren volg ik de politieke situatie in Veurne op de voet, achter de schermen. Sinds mijn pensioen pik ik zoveel mogelijk gemeenteraadszittingen mee. Mijn conclusie? Er is veel gepalaver en vaak weinig ‘seriositeit’. Dan heb ik het nog niet over de ouderwetse aanpak. Waarom kunnen Veurnaars niet digitaal volgen? Waarom gebeuren stemmingen op papier? Het is dringend tijd voor een open beleid, met een digitale inslag.”

‘Ronde van Veurne’

VoeVeurne gaat ook ‘Op Toer’ met een ‘ronde van Veurne’ langs de dorpen. Op 26 september om 20 uur is iedereen welkom op een kennismakingsavond met de mensen van de partij en het programma in ’t Nieuw Bulskamp, Bulskampstraat 90, Veurne-Bulskamp.