Evolis, Kortrijk XPO of Guldensporenstadion renoveren? Kortrijkse partijen over het stadiondossier
Het Guldensporenstadion is berucht. Voor de Engelse sfeer, de fanatieke aanhang en de fameuze staantribune, maar evengoed voor de erbarmelijke staat van het sanitair, de irritante zitbanken in Tribune 4 en de lange wachtrijen aan de drankstanden. Om die laatste redenen wordt er al langer gesproken over een nieuwe uitvalsbasis voor KV Kortrijk. Maar waar én of het Guldensporenstadion 2.0 er überhaupt moet komen, is voer voor discussie.
September vorig jaar zat het er – na de mislukte overname door de malafide Kaminski’s – bovenarms op tussen KV Kortrijk-voorzitter Vincent Tan en het stadsbestuur. De stad is eigenaar van het stadion en de gebouwen van het jeugdcomplex, maar dreigde uit ongenoegen de gebruiksovereenkomst met de club eenparig op te zeggen vanaf juni 2025. Na gesprekken – waarin de stad meer inspraak en betrokkenheid vroeg – werd juli dit jaar uiteindelijk beslist om de overeenkomst met negen jaar te verlengen tot 2033. De eigenaars van KV Kortrijk beloofden ook zo’n twee miljoen te investeren in het nieuwe oefencentrum. Eigenaar Vincent Tan pompte tien miljoen euro extra in de club. Maar ondanks die verlengde gebruiksovereenkomst, is er nog steeds sprake om een nieuw hypermodern stadion met zo’n 12.000 zitplaatsen te bouwen. Heel wat timingen en plannen passeerden al de revue, maar in de loop van 2025 zou de stad – de nieuwe bestuursploeg dus – de knoop voor een locatie moeten doorhakken.
Verhuis naar XPO-site
In het ‘Verhaal van Kortrijk’ – een drukwerk van Team Burgemeester Stadslijst Kortrijk dat in 33.000 Kortrijkse brievenbussen viel – prijkt een render van een nieuw Guldensporenstadion op de site Kortrijk Xpo aan de Doorniksesteenweg met daarin een hotel verwerkt. Een deel van de hallen van Kortrijk XPO zou dan sneuvelen, wat zorgde voor enkele misnoegde reacties uit de sector. TBSK sust nu de gemoederen. “Binnen het ruimtelijk uitvoeringsplan worden verschillende locaties op het grondgebied afgewogen. Het is allesbehalve een onbezonnen werkstuk. Pas op basis van veel overleg zullen definitieve keuzes gemaakt worden. In een kuitkramp schieten hypothekeert de kansen voor de Xpo-site, een van de kroonjuwelen die de stad rijk is. We hebben in belangrijke dossiers geen nood aan paniekvoetballers”, aldus Wout Maddens, schepen van Stadsontwikkeling (Team Burgemeester). De plannen in het ‘Verhaal van Kortrijk’ zijn dus allerminst definitief, eerder illustratief.
Zowat alle andere partijen zijn resoluut gekant tegen een stadion op de Xpo-site. “Wij hebben nu vooral de indruk dat KVK wordt misbruikt om een tweede Ring Shopping met hotels te bouwen op de site van Kortrijk XPO. In het schepencollege hebben wij altijd gezegd dat we willen dat de focus van die site blijft op het uitbouwen van sterke beurzen”, zegt Axel Ronse (N-VA).
Wout Maddens (Team Burgemeester) laat weten dat een ‘tweede Ring shopping’ geenszins aan de orde is. “Veel meer nog dan fysieke ruimte is er dus behoefte aan een open geest, een mindset om mee te denken hoe Kortrijk op de Noord-Zuidas dé sprong voorwaarts, een ambitieuze sprong in de tijd kan maken. Niet in het minst als regionale ontwikkelingspool”, klinkt het. Zo verwijst hij onder meer naar de trambus en het park R8.
Vooruit schiet de optie niet in se af, maar pleit voor dialoog. “Wat de Xpo-site betreft zal er ook een ernstige dialoog moeten worden opgezet met de beurssector, want een stadion mag niet ten koste gaan van de waardevolle beursactiviteiten”, zegt lijsttrekker Maxim Veys (Vooruit).
Noodzaak
De stad heeft in deze louter de taak om een locatie te voorzien, maar houdt zich verder afzijdig. Momenteel is het Guldensporenstadion in handen van de stad, dat zou bij een nieuw stadion niet meer zo zijn. Al stellen verschillende partijen wel de vraag of een nieuw stadion wel echt nodig is. “Vlaams Belang vindt, net als de supportersverenigingen, dat er eerst en vooral bijkomend moet worden geïnvesteerd in de uitbouw van de club. Eerst de club en dan de bakstenen. Wij zijn voorstander van een grondige renovatie van het Guldensporenstadion dat een plekje heeft veroverd in het hart van veel supporters”, zegt Wouter Vermeersch (Vlaams Belang).
Ook Groen treedt hem bij. “Groen Kortrijk is het heel duidelijk (en is dat al sinds 2018). Een (ver)nieuw(d) stadion kan er enkel komen op de huidige site of op site Wembley. De bouw van het nieuwe stadion kan zorgen voor de opwaardering van Wembley tot een volwaardig sportpark”, zegt David Wemel (Groen).
“Als men iets wil doen, dan is een renovatie op zijn plaats. Het stadion is zeker aan een opknapbeurt toe en ook de mobiliteit rond het stadion kan beter. Maar een nieuw stadion hoeft écht niet”, vindt ook Patrick Leny (PVDA).
Al zijn de plannen van KV Kortrijk, niet volledig haalbaar op de site, zegt Vooruit. “Het ruimtelijk onderzoek heeft duidelijk aangetoond dat op de huidige site de noden van KV Kortrijk (minstens 12.000 toeschouwers) onmogelijk waar te maken zijn op de daar beschikbare vierkante meters. Willen we een stap vooruit zetten, dan valt deze locatie sowieso af”, aldus Maxim Veys (Vooruit). Alle partijen geven ook aan dat de financiering de verantwoordelijkheid is van KV Kortrijk zelf en investeerders, niet van de stad.
Onderzoek
Momenteel worden de verschillende pistes van een eventuele verhuis nog onderzocht. “Het locatieonderzoek op basis van ruimtelijke criteria en ontwerpend onderzoek, haalbaarheidsoverwegingen, potentiële mobiliteits- en milieueffecten, … loopt volop. Pas op basis van al deze inzichten en veel overleg zullen definitieve keuzes gemaakt worden”, aldus schepen Wout Maddens.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier