Ervaring en zekerheid, maar een nieuwe lijsttrekker voor Vlaams Belang Oostende

Lijst Vlaams Belang Oostende. © EFO
Edwin Fontaine
Edwin Fontaine Medewerker KW

Vlaams Belang trekt naar de Oostendse kiezer met een nieuwe lijsttrekker en kiest in de top 10 voor ervaring en zekerheden. Twee gewezen Vlaams volksvertegenwoordigers duwen de lijst.

Lijsttrekker is Vlaams parlementslid Tom Lamont (29). Christian Verougstraete, gewezen Vlaams volksvertegenwoordiger die sinds 2000 de lijst trok, wordt lijstduwer. Zijn echtgenote Frieda Verougstraete-Deschacht (eveneens gewezen Vlaams volksvertegenwoordiger) duwt mee op plaats 40.

Gemeenteraadsleden Juanita Poelaert (2), Jolan Deschepper (3), Patrick De Vyt (5) en Reddy De Mey (8) staan eveneens in de top 10. Ze worden vergezeld met Sandra Vandenbroucke (4), verantwoordelijke in een kledingwinkel en Tashi Bruyneel (6), actief in luchthavenkringen. Oud-militair Luc Vandenbroucke (geen familie van Sandra) staat op plaats 9. Opvallend is dat Vlaams Belang ook mensen met wat jaren op de teller als mandataris in een andere gemeente een plaats geeft in de top 10. Het gaat om Vanessa De Bolle (7) die 12 jaar voor de partij in de gemeenteraad van Liedekerke zat en Tania Dekesel (10) die voor Vlaams Belang in de districtsraad in Antwerpen zetelde, maar afkomstig is uit Zandvoorde.

Vijf speerpunten

“We focussen tijdens deze campagne op 5 thema’s. Dat zijn ook de zaken die we op straat horen en naar voor kwamen tijdens onze huisbezoeken. Het gaat om mobiliteit met de zone 30 en de bescherming van ons erfgoed, gaande van Dikke Mathille tot het Thermae Palace. Een ander belangrijk punt is de veiligheid. We vernemen dat veel vrouwen ’s avonds niet meer op straat durven omdat ze zich onveilig voelen. Ook de problematiek van de sociale woningen staat hoog op onze agenda. Er is in Oostende een wachtlijst van meer dan 4000 mensen. Inzake handel merken we dat er malafide praktijken gebeuren, er namaakproducten verkocht worden en men niet steeds in orde is met de vergunningen. Die controles moeten opgevoerd worden”, aldus Vlaams Belang Oostende.

Meer dan 6 zetels

“We zijn het enige alternatief om de liberalen van Tommelein en socialisten van Crombez geen vrij spel te geven”, luidde het. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 haalde Vlaams Belang 6 zetels; bij de recentste parlementsverkiezingen werd de partij de grootste in Oostende. “We willen meer zetels in de gemeenteraad, maar plakken daar geen aantal op. Ons is het niet om de zitjes te doen, maar we willen wegen op het beleid.” In de loop van deze maand wordt de volledige lijst bekendgemaakt. (efo)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier