“Er moet een schepen komen voor tradities en monumenten”: Vooruit wil meer aandacht voor Oostendse authenticiteit

Kandidaat-burgemeester John Crombez en Niko Geldhof bij de Tettebrug. © EFO
Edwin Fontaine
Edwin Fontaine Medewerker KW

Met enkele concrete voorstellen vraagt Vooruit Plus aandacht voor Oostendse tradities en monumenten. “We willen ze bewaken en sommige tradities terugbrengen”, klinkt het bij John Crombez en Niko Geldhof. Ze willen een aparte schepen voor toerisme die ook waakt over de authenticiteit.

“Toerisme is nu toegevoegd aan de bevoegdheden van de burgemeester. Het is best dat er een aparte schepen komt voor deze belangrijke materie in onze stad”, zeggen John Crombez en Niko Geldhof (Vooruit).

Eerherstel voor ‘Tettebrugge’

Eén van de blikvangers bevindt zich op het Hazegras. “Op de Graaf de Smet de Naeyerbruggen stonden vroeger vrouwenbeelden met ontblote borst. Die zijn in de Eerste Wereldoorlog weggehaald om het koper te smelten. Na 100 jaar spreken we nog altijd van de Tettebrugge. We moeten de bruggen in ere herstellen en de beelden terugbrengen. Er is voldoende fotomateriaal beschikbaar”, zegt Niko Geldhof. John Crombez : “Het Pauluspleintje is een voorbeeld van de ziel van Oostende. De Paulusfeesten zijn er gestart. Voor de twee gevels van ’t Kroegske op het Pauluspleintje kan de stad meer doen om de vorm te behouden. Het is een risico om te wachten op de bescherming. De stad moet pro-actief kijken wat de mogelijkheden zijn om te behouden wat er is.”

Steun voor evenementen

“Evenementen die al jaren door Oostendse verenigingen worden georganiseerd, verdienen een verankerde steun van de stad. Zoals het maatjesfestival, Rainbouwfestival of Christmas Village”, luidt het. “Die authenticiteit en eigenheid moet ook zichtbaar zijn in evenementen. Stuutn in den Hof, de kerstboomverbranding en de visserijfeesten mogen terugkeren. We denken ook aan het jazzfestival en Oostende in the Mood. Er zijn in het verleden tal van evenementen geweest. De stad moet een lijst maken en beslissen welke terugkeren.”

Er is enige nostalgie, maar Vooruit is formeel: “Daarmee haal je wel de ziel van de stad terug naar boven.”

Boulevards

“De Leopold II laan, Alfons Pieterslaan, Van Iseghemlaan en Vindictivelaan zouden een stuk aantrekkelijker en authentieker moeten zijn als ‘boulevards’, geïnspireerd op oude postkaarten. Er staan nog pareltjes van huizen en de gevels moeten beter worden. Er zijn in andere steden tal van voorbeelden waarbij je dat als stad kan stimuleren met bijvoorbeeld toelages. In bepaalde delen, zoals de Belle Epoquewijk, lukt dat en toon je wat mogelijk is. Al moeten ook daar en in Mariakerke overgebleven traditionele panden beter bewaakt en bewaard worden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier