“Eigenlijk word ik nu wel voor de leeuwen gegooid”: eerste schepen Stéphanie Anseeuw reageert op verrassend politiek pensioen van Koksijds burgemeester Marc Vanden Bussche

Eerste schepen Stéphanie Anseeuw. © MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Hoewel hij zich de voorbije maanden sterk geëngageerd en gemotiveerd profileerde om zich opnieuw in de strijd te gooien voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober, verzaakt burgemeester Marc Vanden Bussche tot ieders verrassing aan een nieuwe ambtsperiode als burgemeester. Buiten, maar ook binnen zijn partij reageert iedereen verrast.

Voor eerste schepen Stéphanie Anseeuw (47) is dit nieuws een complete verrassing. “Dit had ik echt niet zien aankomen! De burgemeester was donderdag teruggekeerd van zijn reis, en de volgende ochtend kreeg ik een telefoontje om langs te komen, waarna hij mij zijn besluit vertelde. Eigenlijk word ik nu wel voor de leeuwen gegooid, hoewel ik al 24 jaar samenwerk met de burgemeester. Ik ben in 2000 gestart als OCMW-voorzitter. In de loop van de jaren ben ik altijd de rechterhand van de burgemeester geweest, ik ben altijd heel geduldig en loyaal geweest, we hebben goed samengewerkt en ik heb ook enorm veel geleerd. Dat de burgemeester mij nu onverwacht vraagt om meteen de fakkel over te nemen, heeft ook een voordeel. Dit wordt een korte, krachtige campagne! Mijn geplande korte reis naar de Olympische Spelen kan ik niet meer afzeggen, maar meteen erna zal ik mijn huiswerk maken!”

“Ik kan al zeggen: ik zal een heel andere stijl hebben” – Stéphanie Anseeuw

“Achter de schermen zijn trouwens al heel wat stappen gezet, en het nieuwe Team 8670 is een gevarieerde mix van mensen uit alle lagen van de maatschappij. Jonge, gemotiveerde nieuwkomers, de oude rotten met een massa politieke ervaring, en ik voel mij door het hele team gesteund! Ik kan al wel zeggen: ik zal een heel andere stijl hebben, en met veel enthousiasme mijn eigen vrouwelijke touch in het beleid leggen. Hier en daar kreeg ik al eerder de kans om mijn stempel te drukken. Voor de realisatie van het nieuwe NAVIGO Visserijmuseum kreeg ik al carte blanche van de burgemeester, en dat smaakt naar meer! In elk geval zal ik de burgemeester altijd blijven zien als mijn tweede papa!”

Sander Loones blijft kandidaat-burgemeester.
Sander Loones blijft kandidaat-burgemeester. © Belga

Voor N-VA-oppositieraadslid Sander Loones is de beslissing van de burgemeester een complete verrassing. “Maar ik blijf voluit kandidaat-burgemeester”, verzekert Loones.

“Graag wil ik Marc Vanden Bussche danken voor zijn decennialange inzet als burgemeester van onze gemeente. Respect ook voor zijn beslissing om de fakkel door te geven. We zijn het niet over alles eens en hebben een verschillende politieke stijl, maar onze gemeente is dé parel aan de kust. Daar mogen we allemaal terecht dankbaar en trots op zijn.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier