Eerste jaar burgemeester voor Leen Warreyn of 19de voor Liefooghe? “Alveringem nog beter maken”

Op 13 oktober weet de burger wie de nieuwe Alveringemse burgemeester wordt: ouwe rot Gerard Liefooghe of de dynamische Leen Warreyn. © AB
Anne Bovyn
Anne Bovyn Medewerker KW

Kiest de Alveringemse burger op 13 oktober voor radicale vernieuwing of toch opnieuw voor de bekende gezichten die ondertussen al achttien jaar de gemeente leiden? Lijsttrekker van Stem.vernieuwing Leen Warreyn uit Izenberge en haar volgers hopen vurig het eerste, Gerard Liefooghe en de zijnen rekenen op het tweede.

Iedereen die de Alveringemse politiek kent, zal hetzelfde zeggen: dat het moeilijk wordt voor de oppositie om de regerende partijen Gemeentebelangen en CD&V van hun troon te stoten. Alveringem is immers effectief op vele thema’s buitengewoon. Denken we maar aan de uitgebreide speelpleinwerking in Alveringem én Stavele, de jeugdsite, het prachtige gebouw ’t Hoge, de mooie voetbalaccommodatie, het zomerdorp op Wyckhuize, het busvervoer voor beide Alveringemse scholen, de continue aanleg van fietspaden, de nakende bescherming van Stavele tegen overstroming, het feit dat élke deelgemeente een eigen gemeenschapszaal heeft,… Niettemin zijn er ook enkele zaken waarvan de burger zal zeggen dat Alveringem op vandaag geen voorbeeld is. En wat zal het effect van pakweg Marc Wackenier nog zijn en zijn dynamische lijsttrekker Leen Warreyn en lijstduwer Petra Demaecker? Laatstgenoemde heeft een prachtige zaak in Leisele en is dus goed gekend. En ook Bart Niville die de derde plaats bezet, is in Alveringem graag gezien.

Gerard Liefooghe

Gemeentebelangen/CD&V stelt in haar programma dat in elk dorp de gemeenschapszalen grondig vernieuwd moeten worden. Dat is ietwat nieuw. In die context stelt zich ook de vraag hoe lang de verouderde paviljoenen op de jeugdsite nog meekunnen. “Onze recent aangestelde directeur omgeving lijst momenteel alle gebreken op”, zegt Gerard Liefooghe. “Hij is nog bezig, maar ik weet al dat dit een lange lijst wordt. De Kwelle is in orde, maar Leisele bijvoorbeeld heeft een verouderd schooltje. Budgetten voorzien en spreiden, zal de boodschap zijn. De sportvloer in de sportzaal gaat ook regelmatig over de tongen. Hij ligt er twintig jaar, wordt dagelijks belopen en er beginnen blaasjes op te komen. Burgemeester Liefooghe zegt dat hij nog bruikbaar is, maar in de volgende legislatuur toe is aan vernieuwing.

“Budgetten voorzien en spreiden, zal de boodschap zijn” – Gerard Liefooghe

Verder stelt Gerard Liefooghe dat hij het goed en verantwoord vindt dat er nu elk uur een bus door Alveringem rijdt, zelfs al zitten er vaak maar drie of vier mensen op, dat hij – veel meer dan controles op bijvoorbeeld de N8 – voorstander is van snelheidscontroles in de dorpen, dat zolang Leisele een cashpunt heeft, de hoofdgemeente geen kans maakt en dat hij ondertussen ook de laatste opposanten van de dijkverhoging in Stavele heeft kunnen overtuigen om door hun achtertuin te gaan. Dat de omgang met de oppositie op de gemeenteraad soms zelfs minachtend overkomt, schrijft hij toe aan de zwakke kwaliteit van de vragen en zijn irritatie over het feit dat de oppositie soms niet geïnformeerd overkomt. Op onze stelling dat hij het imago heeft van ‘nooit tijd te hebben’, zegt hij “dat enkel als je rap voortdoet, veel gedaan krijgt.”

Leen Warreyn

Leen Warreyn stelt dat, mocht ze burgemeester kunnen worden, ze burgemeester van iedereen wenst te zijn, ook van de burgers die initieel niet ‘tot haar clan’ behoren en dat ze bewust kiest voor deze positie. “Elke burger is even belangrijk, ook de mensen die je amper hoort of het verst wonen. Wie nu de durf en het lef heeft om kritisch te zijn, krijgt geen of een belachelijk antwoord. Die gang van zaken eindigt met onze partij. Wij willen mensen positief aanmoedigen! En mocht het toch oppositie worden, dan zal er nog nooit zo hard oppositie gevoerd worden: ik heb me geen 9 maanden ingewerkt en te pletter gewerkt om daar uiteindelijk niets mee te doen. Onze verbeterpunten moeten en zullen er komen!”

Dat de huidige oppositie zwak en slecht geïnformeerd zou zijn, ontkent Leen en vindt ze een uitspraak ‘laag bij de grond’. “Wij hebben niet bestuurd, dat is inderdaad ons nadeel. Maar wij komen ook onder de mensen en horen ook wat leeft”, stelt Leen. We hopen dat de burger massaal voor ons kiest, zodat wij Alveringem nog beter kunnen maken.”