Eenmanspartij Beernems Belang komt weer op

Jean-Pierre Inghelbrecht. © DC
Redactie KW

Met Beernems Belang staat er op 13 oktober dan toch nog een vijfde partij op het stembiljet van de inwoners van Beernem. De eenmanspartij van Jean-Pierre Inghelbrecht uit Oedelem mikt op een zetel in de gemeenteraad. “Ik wil de vragen van burgers stellen in de gemeenteraad en hen de antwoorden bezorgen”, vertelt hij.

Net als bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen komt Jean-Pierre Inghelbrecht met een eenmanspartij op. Na een legislatuur als gemeenteraadslid voor Vlaams Belang in Brugge, verhuisde hij richting Oedelem. “Daarbij deed ik aanvankelijk mee met een nieuwe partij. Maar ons stemmenkanon (verwijzende naar Patricia Waerniers die opkomt voor CD&V, red.) van Beernemse Burger Belangen verkaste opnieuw naar haar roots bij de CD&V en ik bleef quasi alleen achter. Daarom doe ik het sindsdien als eenmanspartij. Zo hoef ik alleen naar mezelf te luisteren”, vertelt Inghelbrecht, die trots toevoegt dat hij al vijftig jaar het Brugsch Handelsblad leest.

Mikken op zetel

Inghelbrecht mikt vooral op een zetel in de gemeenteraad. Daarbij wil hij de stem van de burger vertegenwoordigen. Anderzijds is hij ook kritisch voor het huidige bestuur. “Een landbouwgemeente als Beernem met een schuld van 23 miljoen, dat kan toch niet? Het moet anders. We hebben geen halve euro reserve meer. Ik voorspel dat de belastingen anders weer zullen stijgen”, vertelt hij.

In het verleden was Inghelbrecht actief als duursporter. Hij deed meer dan 200 triatlons waarvan vijf over de volledige afstand en vijf ultratlons. “Daarbij zwom hij van Damme naar Brugge en fietste hij daarna nog eens vierhonderd kilometer. Ik heb ook een record van 40 uur spinning behaald. Telkens deed ik dat voor het goede doel. We haalden zo bijvoorbeeld 8.000 euro op voor een mucopatiënt”, vertelt hij.

Zijn kandidatuur voor de lokale verkiezingen verloopt volgens Inghelbrecht niet zonder slag of stoot. “Ik voel een beetje weerstand. Mijn partij heet Beernems Belang, maar daarin zit geen enkele link met het huidige Vlaams Belang. Ik heb daar niks meer mee te maken”, zegt hij resoluut. (AVH)