Een sterke tandem in het lokale bestuur van Nieuwpoort: Kris Vandecasteele en Bert Gunst blikken vooruit

In de aanloop naar de officiële installatie van de nieuwe burgemeester en schepenen op 5 december, spraken we met Kris Vandecasteele en Bert Gunst. © PG
Peter Germonprez
Peter Germonprez Medewerker KW

In de aanloop naar de officiële installatie van de nieuwe burgemeester en schepenen op 5 december, spraken we met Kris Vandecasteele en Bert Gunst. Beide politici hebben de afgelopen jaren intensief samengewerkt, en nu kijken ze samen vooruit naar de uitdagingen en kansen die hun nieuwe functies met zich meebrengen. In dit dubbelinterview vertellen ze over hun visie, hun respect voor elkaar, en hoe ze als team willen blijven samenwerken.

Kris Vandecasteele: “We blijven werken met dezelfde accenten”

Kris Vandecasteele heeft net de verkiezingsstrijd gewonnen en bereidt zich voor op zijn nieuwe rol als burgemeester. “De officiële aanstelling is pas op 5 december, maar ik zit nu in een overgangsfase,” begint Kris. “Momenteel ben ik een aantal zaken aan het voorbereiden. Bert en ik hebben hier ook vooraf over gesproken. We wisten al sinds de verkiezingen van 2018 dat we qua stemmenaantal dicht bij elkaar zaten, en we gunden het elkaar echt. Het is dan ook een team dat verder samenwerkt, ongeacht wie er gewonnen had, was de afspraak.”

“Nu zal ik ook voltijds burgemeester zijn, en ik ben klaar om die verantwoordelijkheid op te nemen”

Kris benadrukt dat de afgelopen verkiezingen geen drastische koerswijziging zullen brengen. “We blijven de meerderheid behouden met CD&V, en we gaan verder werken zoals we bezig waren, maar wel met nieuwe accenten. De kiezer heeft duidelijk laten weten dat we verder mogen doen, maar voorzichtig. We willen vooral aandacht besteden aan enkele zaken waar we van geleerd hebben tijdens de verkiezingsperiode.”

Met een politieke carrière die 17 jaar geleden begon, maakt Kris nu de stap van schepen naar voltijds burgemeester. “Ik besefte toen al dat ik, als ik het goed wilde doen, me volledig moest inzetten. Nu zal ik ook voltijds burgemeester zijn, en ik ben klaar om die verantwoordelijkheid op te nemen.”

Bert Gunst: “Een beetje teleurstelling, maar we blijven doorgaan”

Bert Gunst, die in de afgelopen verkiezingen net iets minder stemmen haalde dan Kris, is vol lof over zijn collega. “Kris heeft 300 stemmen meer gehaald vanop de derde plaats, en dat is een prestatie die respect verdient. Hij heeft er zes jaar hard voor gewerkt en het is hem meer dan gegund.”

Toch merkt Bert op dat de lage opkomst van jongeren een teleurstelling was. “Als schepen van Jeugd heb ik me de afgelopen jaren ingezet voor de jongeren in Nieuwpoort, maar jammer genoeg was de opkomst bij de jongeren tijdens de verkiezingen heel laag. We hebben weinig jongeren in de stemlokalen gezien, en dat doet natuurlijk pijn als je zoveel voor die doelgroep hebt gedaan.”

Ondanks deze teleurstelling blijft Bert positief en kijkt hij uit naar zijn toekomstige rol in het stadsbestuur. “Of ik verder ga met jeugd en sport, of misschien toerisme, dat zullen we binnenkort bespreken. Het is aan de groep om te beslissen wie het beste op welke post past.”

Team dat vooruit blijft kijken

Wat duidelijk naar voren komt in dit gesprek is het wederzijdse respect en de bereidheid om als een hecht team verder te gaan. Kris en Bert hebben, ondanks de verschillen in functie en achterban, één gemeenschappelijk doel: het beste voor Nieuwpoort. “We blijven samenwerken zoals we altijd hebben gedaan,” besluit Kris. “De rollen mogen veranderen, maar de samenwerking blijft sterk.” (PG)