“Doorn in ons oog”: opening nieuwe theaterzaal in Anzegem start met stevig stukje drama

De belettering ‘Gemeentepunt Anzegem’ op de wit geschilderde voorgevel van het gebouw, oogt opvallend mooi en stijlvol. © GV
Gerda Verbeke

Op zaterdag 21 september 2024 om 16 uur stipt zet Anzegem de deuren van het Gemeentepunt op de Heirbaan 73 wagenwijd open voor het grote publiek. “Deze prestigieuze opening van het Gemeentepunt – dat nog niet afgewerkt is – en vooral ook de timing ervan, is dan ook de spreekwoordelijke doorn in ons oog”, laat oppositiepartij Ons DNA weten.

Dat het gemeentebestuur de ambitie heeft om er een ontmoetingsplek van te maken, kunnen ze al afvinken door de verwachte opkomst. “Al ruim 900 inschrijvingen op voorhand”, liet burgemeester Gino Devogelaere (Samenéén) optekenen. “Dat belooft voor de dag zelf! Sowieso is iedereen welkom, we hopen alleen drank genoeg te hebben.”

Tussen 16 en 19 uur zijn er rondleidingen voorzien door het Gemeentepunt waarbij de bezoeker politie, administratie, technische dienst, expohal, opbergruimte voor verenigingen, leskeuken, polyvalente zaal en theaterzaal te zien krijgt. Niet alleen de zeven Anzegemse toneelverenigingen kijken uit naar het aanschouwen van de eigentijdse theaterzaal met hoogwaardig audiosysteem, ook Jan met de Pet is benieuwd naar deze realisatie. Om 20 uur start vervolgens het avondprogramma in de polyvalente zaal met optreden van coverband Gentlemen.

Primeur

De primeur was voorbehouden voor het gemeentepersoneel donderdag. “Heel wat van de medewerkers van de gemeente waren van dicht betrokken bij de totstandkoming van deze eerste fase”, aldus schepen van Patrimonium Louis Degroote (Samenéén). “We willen hen op deze manier bedanken voor hun inzet.” Ook al waren deze reacties bijzonder positief, toch klinkt er ook een heel ander geluid. Op de Facebookpagina van Ons DNA verscheen vrijdag een vernietigend bericht over de financiële impact van dit centralisatieproject, de beperkte communicatie richting oppositie en het vermoedelijke verkiezingsgewin. Al snel volgden vlijmscherpe tegenreacties op sociale media van de coalitiepartners Inzet en Samenéén.

Klacht

Ons DNA wilde via deze weg van de gelegenheid gebruik maken om ook hun kant van het verhaal te laten horen. Daarbij legden ze twee officiële klachten neer. “We worden totaal niet betrokken”, klinkt woordvoerder Ons DNA Sven Staelens bitter. “Deze prestigieuze opening van het Gemeentepunt – dat nog niet afgewerkt is – en vooral ook de timing ervan, is dan ook de spreekwoordelijke doorn in ons oog.”

Enerzijds stellen zij aan de kaak bij de deontologische commissie dat de gemeenteraad niet betrokken werd bij de opening van het Gemeentepunt en activiteiten zoals de tweejaarlijkse ontvangst van de nieuwe inwoners. Anderzijds diende mandataris Davy Dewaele (CD&V-Eendracht) – in naam van partij Ons DNA – een klacht in bij het Agentschap van Binnenlands Bestuur (ABB) omdat ze vermoeden dat deze feestelijke opening een verdoken verkiezingsstunt is van het huidige gemeentebestuur.

Cultuurseizoen van start

Er klonken verschillende geluiden vanuit de verkiezingskandidaten van Ons DNA, dat beweert een nieuwe wind te willen laten waaien in Anzegem en vooral wil inzetten op constructief samenwerken. Volgens Sven Staelens willen ze enkel dit moment aangrijpen om het volledige verhaal te brengen en kritisch stil te staan. “Het is niet al goud wat blinkt, beste Anzegemnaar”, staat er in het bericht.

Terwijl raadslid Eddy Recour (CD&V-Eendracht) – die opkomt als lijstduwer in oktober voor Ons DNA – stelt dat het niet gelukt is om de opening van het Gemeentepunt te verhinderen. “Door het tijdstip waarop we te weten kwamen wanneer de opening van het Gemeentepunt doorging, was een afgehandelde procedure voor de opening niet mogelijk (een onderdeel van de klachtenprocedure bij ABB is dat de directeur van de gemeente dertig dagen de tijd heeft om bepaalde opgevraagde stukken te bezorgen aan ABB, n.v.d.r.). “Nadat oppositieraadslid Eddy Recour (74) de voorbije legislatuur tot in den treure op de gemeenteraad bracht dat de oude Textielsite een financieel onverantwoord project is, ziet hij dit als het sluitstuk om zijn slag thuis te halen”, stelt schepen van Patrimonium en Financiën Degroote (34). “Dit is verre van goedkope verkiezingspropaganda, zoals ze ons aanwrijven”, vervolgt schepen Degroote woest. “Deze opening stond reeds in het voorjaar gepland, maar factoren als de coronaperiode en de energiecrisis, zetten een vlotte voortgang van de werken zwaar onder druk. Dit hoeven we niemand meer uit te leggen. Het is het enige moment dat er een deftige kans is om de burgers te laten zien waarin er de voorbije jaren werd geïnvesteerd”, klinkt een bijzonder misnoegde schepen. “Het cultuurseizoen gaat namelijk van start op twee oktober.”

Gefaseerde centralisatie

De zalen zijn zo goed als afgewerkt als zijn er nog een paar klussen. “Door overmacht van een aannemer ontbreekt het plafond van de leskeuken nog en hier en daar zijn er nog een paar kleine afwerkingspunten. Wachten tot het volledige Gemeentepunt ingevuld is met centralisatie van àlle diensten, is pas voor 2030. Van in het begin is er geopperd om de centralisatie gefaseerd te laten verlopen omdat dingen nu eenmaal geld kosten. Na de twee officiële openingen van enerzijds de verbouwing van de kantoren en anderzijds het politiecommissariaat, is dit de derde grote mijlpaal. De theaterzaal -en de andere ruimten- is een antwoord op de noodzaak aan een moderne zaal met gebruiksgemak, technische verfijning en duurzaamheid. Deze rancuneuze aanval is niet meer dan elkaar het (theater)licht niet in de ogen gunnen”, klinkt schepen Degroote zwaar ontgoocheld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier