“Dochter nagefloten omdat ze in bikini door tuin loopt”: uitkijkpunt op Sint-Niklaaskerk moet sluiten op zondag na klacht buurtbewoner

Vanop de Sint-Niklaastoren heb je een panoramisch uitzicht op de regio... maar buurtbewoners vinden dat niet altijd leuk. Archiefbeeld ter illustratie rechts. © EF/Getty
Anton Peene Reporter

Mesen, de kleinste stad van het land, mag de uitkijkpost op de Sint-Niklaaskerk voortaan niet meer openen op zondag. Dat heeft de vrederechter beslist na een klacht van een buurtbewoner, die het niet leuk vindt dat de mensen vanop de toren in zijn tuin kunnen kijken. Burgemeester Sandy Evrard betreurt het vonnis, de stad gaat in beroep.

“Helaas zien we ons genoodzaakt het uitkijkpunt voortaan te sluiten op zondag. Stad Mesen vecht die beslissing aan, zodat we kunnen blijven groeien als toeristische aantrekkingspool, in samenspraak met onze inwoners”, zo valt te lezen op de Facebookpagina van Stad Mesen.

Beroep

Burgemeester Sandy Evrard (MLM) betreurt de beslissing: “Het vonnis van de vrederechter zegt dat de toren op zondag niet toegankelijk kan zijn voor het publiek. Op alle andere dagen mag de toren open van 10 tot 17 uur. Dit is een beslissing waartegen beroep is aangetekend. Van zodra er een nieuwe uitspraak is, zal verdere toelichting worden gegeven.”

Toeristische attractie

Wellicht zal er binnen een maand een nieuwe uitspraak volgen. Tot dan is er dus op zondag geen toegang tot het uitkijkpunt. “Een klap voor onze stad, het toerisme en onze horeca. De kerktoren is net als ons Iers vredespark – UNESCO-werelderfgoed – een toeristische attractie. We konden deze uitkijkpost met hulp van de provincie realiseren. We hopen dat dit geen precedent zal zijn.”

De raadsman van het koppel zegt dat zijn cliënten zich vooral storen aan de inkijk. “Mijn cliënten hebben bij het bekendmaken van het project aangeklopt bij de burgemeester met de vraag of het openen van de toren niet kon worden beperkt in tijd”, zegt meester Bart Bronders. “Die mensen wonen heel dicht bij de toren en hebben wel degelijk last. Als ze thuiskomen van het werk en er wordt van bovenaf geroepen door jongeren, dan is dat niet fijn.”

“Als er naar de minderjarige dochter wordt gefloten als ze in haar bikini in de tuin gaat, is dat allesbehalve aangenaam” – Advocaat buurtbewoner

“Ook als er naar hun minderjarige dochter wordt gefloten als ze in haar bikini in de tuin gaat, is dat allesbehalve aangenaam. Omdat er niet tot een goed compromis kon worden gekomen, trokken we naar de vrederechter. Die ging niet over een nacht ijs om een uitspraak te doen. Hij deed een plaatsbezoek waarbij ook de burgemeester aanwezig was. Dat de rechter nu besliste om de toren op zondag te sluiten, is voor ons een goed vonnis”, stelt de advocaat.

Compromis

“Dat de middenstand van Mesen zou te lijden hebben onder een sluiting van de toren op zondag is larie. Het warenhuis Spar is die dag gesloten en er zijn slechts twee cafés in de stad. En als je nu weet dat de toren op zondag toe is, dan probeer je toch op een andere dag te komen. Ik begrijp eigenlijk niet waarom de burgemeester in beroep gaat tegen de uitspraak, want wat de vrederechter besliste lijkt me toch echt een mooie compromis.”

De Sint-Niklaaskerk is een neo-Romaanse en neogotische bedehuis met twee hoektorens en een markante kruisingtoren. Het was oorspronkelijk de abdijkerk van de benedictinessen. Het kerkgebouw, met de koepelvormige toren die van ver te zien is, werd in 1928 heropgebouwd maar dateert al van 1057. De uitkijkpost werd gerealiseerd in het kader van Horizon 2025, samen met provinciebedrijf Westtoer. Bovenop krijg je een overzicht van het landschap en de littekens die de Eerste Wereldoorlog in de omgeving heeft achtergelaten. (API/CMW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier