Dit is John Crombez: de gedoodverfde burgemeester van Oostende
Met Vooruit Plus haalt John Crombez in Oostende een eclatante overwinning binnen. Straks mag de 51-jarige politieke routinier normaal gezien de burgemeesterssjerp van de Koningin der Badsteden omgorden. Maar wie ís het uithangbord van de Oostendse socialisten? Tijd voor een kennismaking.
Zijn politiek curriculum vitae is stilaan een vuistdik naslagwerk. John Crombez, op 19 september 1973 in Oostende geboren, heeft een doctoraat in de economische wetenschappen – behaald aan de UGent – op zak. Hij startte zijn loopbaan aan diezelfde unief, waar hij van 1996 en 2003 als wetenschappelijk medewerker van de vakgroep Economie aan de slag was.
Maar al tijdens zijn studentenjaren begon de politieke microbe te kriebelen. Zijn licentiaatsthesis handelde over fraudebestrijding en na afloop van een politiek debat raakte hij aan de praat met toenmalig SP-boegbeeld Freddy Willockx.
Die toonde stevige interesse in de thesis van Crombez. Kort nadien nodigde partijvoorzitter Frank Vandenbroucke Crombez uit voor een vergadering over fraudebestrijding. De deuren van de socialistische partij waren opengezwaaid… en zouden nooit meer dichtklappen.
Naar Deinze en terug
In 2002 werd hij als econoom bij het Kringloopfonds aangesteld, onder goedkeurend oog van de socialisten. Een jaar later werd hij kabinetschef van SP.A-vicepremier Johan Vande Lanotte, in 2005 groeide hij door tot kabinetschef, om datzelfde jaar die functie op te nemen bij Freya Van den Bossche.
Frank Vandenbroucke nodigde John Crombez uit voor een vergadering over fraudebestrijding, het onderwerp van zijn thesis. De deuren van de socialistische partij waren opengezwaaid. En zouden nooit meer dichtklappen
Tijdens die periode verliet hij ook zijn geliefde Oostende en verhuisde Crombez naar Deinze. Daar duwde hij bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 de kartellijst SamenvoorDeinze, maar raakte hij niet verkozen.
In 2008 keerde hij naar Oostende terug, vooral met het oog op de Vlaamse verkiezingen van 2009. Een beslissing die hem geen windeieren legde, want hij raakte als Vlaams parlementslid verkozen en leidde van 2010 tot 2011 de SP.A-fractie.
SP.A-voorzitter
Zijn politiek talent bleef ook op federaal vlak niet onopgemerkt, want in de regering-Di Rupo zetelde hij van december 2011 tot september 2014 als staatssecreatris voor de Bestrijding van sociale en fiscale fraude. Jawel: zijn thesisonderwerp van tien jaar eerder.
Stilaan was het ook tijd om in eigen stad zijn stempel te drukken. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 raakte de toen 40 jaar oude Crombez met 2.414 voorkeurstemmen verkozen.
Sindsdien zetelt hij onafgebroken als gemeenteraadslid. In 2014 raakte hij ook opnieuw verkozen als Vlaams parlementslid, een jaar later werd hij voorzitter van SP.A en stopte hij als Vlaams volksvertegenwoordiger.
Oostende altijd in het hart
In mei 2019 voerde de Oostendenaar de West-Vlaamse Kamerlijst voor SP.A aan. Met 55.678 voorkeurstemmen raakte hij verkozen, maar zijn partij liep zware klappen op.
Daarom besloot hij het voorzitterschap naast zich neer te leggen en stelde hij zich ook niet langer kandidaat bij de nieuwe voorzittersverkiezingen. Zijn opvolger gaf de partij een ongeziene facelift: Conner Rousseau hield Vooruit boven de doopvont.
In juli 2020 zei Crombez de nationale politiek vaarwel omdat hij vanaf september van dat jaar aan het UZ Gent een project over de toekomst van de Belgische gezondheidszorg en sociale zekerheid zou leiden. De Oostendse gemeenteraad bleef hem wel na aan zijn hart liggen, met het lijsttrekkerschap richting deze verkiezingen als resultaat.
John Crombez lijkt Bart Tommelein nu volledig knock-out te hebben geslagen. De liberaal en huidig burgemeester is zo goed als zeker op weg naar de oppositiebanken
Met succes, want Vooruit Plus haalde een eclatante overwinning: 38,7 procent, een stijging met liefst 15,9 procent in vergelijking met zes jaar geleden.
Daarmee lijkt Crombez Bart Tommelein volledig knock-out te slaan. De liberaal is lijsttrekker van Trots op Oostende – een stadslijst met Open VLD, CD&V en Groen – maar wordt nu zo goed als zeker naar de oppositiebanken verwezen.
Daarmee maakt Crombez, die gisterenavond met zijn rockband nog een optreden gaf, zijn uitgesproken ambitie waar. Begin augustus liet hij voor het eerst duidelijk vallen dat hij burgemeester wilde worden. “Oostende heeft immens veel potentieel, maar het wordt momenteel niet benut”, zei hij toen. “Ik heb de voorbije jaren veel tijd gehad om met de Oostendenaren te praten. Door het beleid in Oostende te zien, is het bij mij weer hard beginnen te kriebelen om er volledig voor te gaan.”
Er ligt veel werk op de plank in Oostende: de renovatie van het Thermae Palace, het mobiliteitsvraagstuk, betaalbaar wonen… Crombez weet straks wat gedaan
In een uitgebreid interview met deze krant omschreef Crombez het burgemeesterschap nog als de mooiste politieke functie die er is. “Ik wil vooral impact hebben op het beleid”, klonk het in 2021.
Veel uitdagingen
51 jaar is Crombez ondertussen. Straks mag hij een nieuw hoofdstuk aan zijn politiek verhaal toevoegen.
De uitdagingen in Oostende zijn niet min. De langverwachte renovatie van het Thermae Palace lijkt eindelijk in de steigers te staan, er is het veelbesproken mobiliteitsvraagstuk en ook betaalbaar wonen gaat daar aan de boorden van de Noordzee vaak over de tongen.
John Crombez kan en mág vanavond stevig vieren, maar straks zal hij weten wat gedaan.
Gemeenteraadsverkiezingen 2024
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier