Dirk Vanmassenhove lijsttrekker PVDA Oostende: “Bewuste keuze om een arbeider op de eerste plaats te zetten”

Dirk Vanmassenhove wordt lijsttrekker voor PVDA bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. © EFO
Edwin Fontaine
Edwin Fontaine Medewerker KW

Dirk Vanmassenhove wordt lijsttrekker voor PVDA bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. “Het is een bewuste keuze om een arbeider op de eerste plaats te zetten”, luidt het. Vlaams parlementslid Ilona Vandenberghe duwt de lijst.

Dirk Vanmassenhove (57) is arbeider en al dertig jaar vakbondsafgevaardigde bij Daikin. Hij is gehuwd, vader van drie kinderen en voetballiefhebber. Bij het brede publiek is Vanmassenhove onbekend. Toch is hij al jaren actief in de partij: voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 stond hij op de tweede plaats, nu wordt hij kopman. “Werkende mensen maken de grootste groep uit in de samenleving, maar zijn amper vertegenwoordigd in raden en parlementen. PVDA bracht daar in het parlement verandering in. Ik wil de stem van de werkende mensen vertegenwoordigen in de Oostendse gemeenteraad”, zegt hij.

Ilona Vandenberghe, recent verkozen tot Vlaams parlementslid en nog lijsttrekker in 2018, duwt de lijst. “Ik zal dat met plezier doen. Door een arbeider als lijsttrekker aan te duiden, geven we een duidelijk signaal.”

Inhoud

De linkse partij lichtte ook al de vijf thema’s toe waarop ze in de badstad zal focussen. Het gaat om wonen: volgens PVDA zijn er luxe-appartementen genoeg terwijl veel mensen in schrijnende omstandigheden wonen. Inzake mobiliteit willen ze de herinvoering van haltes en gratis openbaar vervoer in de stad. Ook armoede en een propere stad zijn thema’s. “Er zijn slecht onderhouden voet- en fietspaden en een tekort aan vuilnisbakken. Ook de stad moet haar deel doen”, luidt het. Rond het Thermendossier kant PVDA zich tegen hoogbouw. “Er wordt naar de pijpen gedanst van het grote geld.”

In de lift

PVDA besliste om in slechts drie West-Vlaamse steden op te komen: Kortrijk, Brugge en Oostende. “In Oostende haalden we bij de parlementsverkiezingen 9,9 procent. We zijn daarmee groter dan CD&V, Open VLD en Groen”, voegt de partij er fijntjes aan toe.

In de badstad wil ze verder surfen op dat succes. In 2018 haalden ze geen vertegenwoordiger met 2,1 procent van de stemmen. “We mikken nu op een vertegenwoordiging in de gemeenteraad”, klinkt het. PVDA stelt binnenkort haar lijst met 41 kandidaten voor.