Dirk De fauw naar het stemhokje: “Ik wil niet de Joe Biden of Louis Tobback van Brugge worden”

Dirk De fauw heeft zijn stem uitgebracht. © DC
Stefan Vankerkhoven

Dirk De fauw heeft zondagochtend twee keer zijn stem uitgebracht: om 10 uur in de school voor bijzonder secondair onderwijs De Varens en in de Nieuwe Sint-Annadreef en een half uur later in het Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartinstituut in de Doornstraat in Sint-Andries. “Mijn broer Jan is op vakantie in Spanje, hij heeft mij een volmacht gegeven. Niet dat hij aan de verkiezingen wou ontsnappen! Door het recente overlijden van mijn oudste broer Paul had hij zijn reis noodgedwongen uitgesteld.”

“Het was vooral in De Varens zeer rustig. Je kon meteen doorlopen. Of dat te maken heeft met het schrappen van de opkomstplicht? Ik weet het niet, feit is dat de gemeenteraadsverkiezingen in De Varens beter georganiseerd waren dan de parlementaire in juni. Toen werden er stemhokjes ingericht in klassen en stonden alle rijen met stemgerechtigden door elkaar. Op mijn vraag gebruikt de directrice nu de sporthal, waar er een beschermende vloer geplaatst werd. Daar is veel meer ruimte.”

Laatste keer

“Ik heb er vertrouwen in dat cd&v in Brugge de grootste partij blijft, zodat ik het initiatiefrecht krijg om een nieuw stadsbestuur te vormen. Veel Bruggelingen wensten mij succes toe en vroegen om en selfie. Het is de laatste keer dat ik als lijsttrekker opkom. Op vraag van mijn vrouw. Ik wil niet de Joe Biden of Louis Tobback van Brugge worden.”

“Als de kiezer mij het vertrouwen geeft, blijf ik nog zes jaar burgemeester. Niet korter of niet langer. Ik zal niet dezelfde fout maken als Patrick Moenaert in 2012 en lijstduwer worden, waardoor de socialist Renaat Landuyt burgemeester werd. Een burgemeestersbonus geven aan mijn opvolger en een jaartje eerder stoppen? Dat is niet nodig. Uiteraard zal ik het laatste anderhalf jaar van mijn ambt mijn opvolger klaarstomen. Duidelijk maken welke schepen ik als mijn opvolger zie en die toestaan om zich beter te profileren. Het verschil met 2012, toen Renaat Landuyt de verkiezingen won, was dat ik voordien geen schepen was. Ik was gedeputeerde en gewoon gemeenteraadslid. Die fout zal cd&v geen tweede keer maken.”