“Dienstverlening loopt mank”: N-VA Blankenberge stelt problemen recyclagepark aan de kaak
Volgens oppositiepartij N-VA laat het recyclagepark aan de Scharebrugstraat in Blankenberge momenteel heel wat te wensen over. Ze wijst onder meer naar de goot voor waterafvoer, die op bepaalde plaatsen is stukgereden. Ook zou er een gat in de omheining zijn, waardoor indringers er gemakkelijk binnen geraken. “De meerderheid laat het recyclagepark verkommeren ten koste van de veiligheid van burgers, en dat is ontoelaatbaar”, klinkt het.
“Dat het recyclagepark er momenteel niet goed bij ligt, ziet elke bezoeker”, zegt gemeenteraadslid Kurt Decleer. “Het is uitkijken wanneer men er rondloopt, en zeker ter hoogte van de goot voor waterafvoer die op bepaalde plaatsen is stukgereden. Dit wordt niet meer hersteld, met val- en struikelgevaar tot gevolg. Maar blijkbaar ontgaat dit het bestuur.”
Verkoop gronden
De dienstverlening naar de burger loopt daarmee ernstig mank, stelt de Blankenbergse N-VA. “Ook al doet het personeel zijn uiterste best om iedereen zo goed mogelijk te bedienen. Maar de toegangssoftware heeft geen updates meer gehad en er is geen internetverbinding, dus kunnen er ook geen digitale betalingen meer gebeuren terwijl dat eigenlijk een verplichte dienstverlening is. Een rapport van een onaangekondigde audit door het recyclagebedrijf van de elektrische toestellen meldde ook verschillende gebreken”, klinkt het.
Het meerjarenplan van de stad voorziet in de verkoop van de gronden van het actuele recyclagepark in 2025. “Verder is er geen budget meer voorzien om het recyclagepark te onderhouden, en van een perspectief op een nieuw recyclagepark is nog geen sprake. De herlokalisering van het recyclagepark, de eventuele overdracht aan IVBO en het tijdsverloop zijn momenteel nog één groot vraagteken. Helaas laat de meerderheid het huidige recyclagepark verkommeren ten koste van de veiligheid van de bezoekers en personeelsleden, en dat is ontoelaatbaar”, aldus Decleer.
“Buren signaleren nu dat er kinderen spelen na de sluitingsuren. Dat is ongehoord: de gevolgen kunnen ernstig zijn, gezien de vele stoffen en materialen die er opgeslagen liggen” – Kurt Decleer
Hij wijst erop dat, zolang het huidige recyclagepark in dienst blijft, dit moet onderhouden worden. “De dienstverlening en veiligheid moeten gegarandeerd blijven. Buren signaleren nu dat er kinderen spelen na de sluitingsuren. Dat is ongehoord: de gevolgen kunnen ernstig zijn, gezien de vele stoffen en materialen die er opgeslagen liggen. Het recyclagepark is momenteel volledig stuurloos, en bovendien worden er ook geen stappen gezet voor de realisatie van het nieuwe.”
Dat laatste spreekt schepen voor Afvalbeheer Jurgen Content (Vooruit) tegen. “De gronden die we in 2022 aankochten met het oog op een nieuw recyclagepark (op het bedrijventerrein Tintersweghe langs de Brugse Steenweg, red.), zijn te klein om er alle fracties kwijt te kunnen. Dat wísten we ook toen we die gronden aankochten. Maar je kan je de vraag stellen of het nodig is dat elke gemeente binnen het grondgebied van IVBO bijvoorbeeld asbest moet aannemen. We zijn momenteel aan het bekijken wat in ons containerpark de meest courante fracties zijn, en voor welke we in de toekomst – de volgende legislatuur zal daar een verdere timing moeten op plakken – eventueel kunnen samenwerken met Brugge of De Haan”, legt hij uit.
Aanbesteding uitgeschreven
Verder wijst hij erop dat de gebreken in het huidig recyclagepark wel degelijk aangepakt worden. “Een aantal kleinere gebreken hebben we al in eigen beheer hersteld, voor andere moest er eerst een bestek worden opgemaakt. Dat gat in de afsluiting hadden we overigens al ettelijke keren zelf terug dichtgemaakt, maar het wordt keer op keer kapotgeknipt.”
“Nu hebben we daarvoor dus ook een aanbesteding uitgeschreven. En wat de toegangssoftware betreft: die liep op zijn einde en was zo lek als een zeef. Onze IT-dienst heeft die daarom uit veiligheidsoverwegingen afgesloten, want anders spelen we met de persoonsgegevens van onze inwoners. Het is dus helemaal niet zo dat we het allemaal maar op zijn beloop laten”, klinkt het.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier