Deze legislatuur al meer dan twintig klachten over gemeenteraadsbeslissingen in Tielt: “Administratie verliest hier erg veel tijd mee”

De gemeenteraad van Tielt. © SV
Redactie KW

In deze bestuursperiode zijn er bij het Agentschap Binnenlands Bestuur al 24 klachten binnengelopen over Tieltse gemeenteraadsbeslissingen. En dat leidt tot veel frustratie bij het schepencollege en bij de algemeen directeur. “Inhoudelijk hebben de klachten telkens weinig om het lijf, maar de administratie verliest er erg veel tijd mee.”

Het decreet lokaal bestuur zorgt ervoor dat elke burger gemeenteraadsbeslissingen (anoniem) kan aanvechten bij de hogere overheid. Dat is een democratisch recht. Maar volgens het Tieltse schepencollege loopt dat de voorbije jaren toch wat de spuigaten uit. Volgens de algemeen directeur staat de teller nu op 24 klachten. Om de haverklap staat er inderdaad een kennisname op de agenda van de gemeenteraad, waarbij de raad kennis neemt van het feit dat de gouverneur een klacht behandeld heeft en dat die klacht geen aanleiding gaf tot toezichtsmaatregelen.

Belastingbetaler betaalt het gelag

“Zonder afbreuk te doen aan de rechten van de gemeenteraadsleden of burgers stellen we ons hier toch vragen bij”, aldus algemeen directeur Hendrik Vandenbruwaene. “Bij deze klachten moet, in tegenstelling tot bijvoorbeeld bij de Raad van State, geen enkel belang worden aangetoond. Behalve heel wat administratief werk van zowel de stadsadministratie als het Agentschap Binnenlands Bestuur resulteerden ze hoogstens in een kleine formalistische opmerking. Het is uiteindelijk de belastingbetaler die hiervan het gelag betaalt.”

Schepencollege betreurt

“Inhoudelijk hebben de meeste klachten amper iets om het lijf en we betreuren ten zeerste dat ze maar blijven komen”, aldus burgemeester Luc Vannieuwenhuyze (CD&V). “Vooral omwille van het vele werk dat onze administratie daar telkens opnieuw moet insteken. Er moet namelijk telkens een verweer opgesteld worden. De klachten zijn anoniem, maar onder meer door het taalgebruik vermoeden we dat ze vaak uit dezelfde hoek komen.”

Eerste schepen Pascale Baert (Iedereen Telt) vult aan: “Iemand lijkt hier zijn hobby van te hebben gemaakt. We roepen die persoon op om een andere bezigheid te vinden. Of om eens een kijkje te nemen op een datingapp. Daar mag je me trouwens gerust op citeren.” (SV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier