“De stad moet verder inzetten op de beleving”: Kortrijk bij slechtste leerlingen van de klas wat betreft leegstand

Van de 2.066 handelspanden in Kortrijk, staan er 276 leeg. © Kurt De Schuytener
Jules Fremaut

Van de 2.066 handelspanden in Kortrijk, staan er 276 leeg. Dat blijkt uit cijfers van databureau Locatus. Dat komt overeen met 13,4 procent leegstand, waarmee de Guldensporenstad bij de slechtste leerlingen van de klas hoort. Veel partijen wijzen naar een uitbreiding van de leegstandstaks als oplossing. Of is herbestemmen van de leegstaande panden – in tijden van online shoppen – een betere oplossing?

Wanneer je al eens door een winkelstraat in Kortrijk loopt, lijkt de kans groter dat je lege vitrines passeert. In 2013 stonden nog 2.321 handelspanden geregistreerd als handelspand. Van dat aantal stonden er toen 252 stof te vergaren ofwel 10,9 procent. Sindsdien is het aantal geregistreerde handelspanden gedaald naar 2.066 maar is het aantal leegstaande panden wél gestegen naar 276, ofwel 13,4 procent. Kortom: Kortrijk heeft een probleem. Zeker als je merkt dat andere centrumsteden de leegstandsproblematiek beter onder de knoert weten te houden.

Investeringen

Dat is jammer, zeker als je weet dat de stad de voorbije jaren fors geïnvesteerd heeft. Denk maar aan het ‘winkelwandelgebied’ dat onlangs voor open werd verklaard. Hiermee werden onder andere de Veemarkt, Grote Kring, Lange en Korte Steenstraat opgesmukt met groene perkjes en speelzones. De effecten van dat vernieuwingsproject zullen wellicht pas binnen enkele jaren zichtbaar zijn in de cijfers, dus is het kijken naar maatregelen die op de korte termijn de leegstandsproblematiek kunnen tackelen.

Leegstandstaks

Vooral naar de speculanten – mensen die de panden aankopen, laten verkommeren om ze vervolgens met winst te verkopen – wordt gekeken als boosdoeners. “Er zijn te veel eigenaars die speculeren op stadsvernieuwing en het laten leegstaan om nadien met grote meerwaarde te verkopen”, klinkt het bij Axel Ronse (N-VA). Dus pleit hij voor het uitbreiden van de leegstandstaks – een belasting die gebouweigenaars betalen als hun pand meer dan 12 maanden leeg staat. “De bestaande leegstandsbelasting mag nog worden aangescherpt om eigenaars aan te zetten om hun panden te verhuren aan een redelijke prijs. De stad moet verder inzetten op de beleving, zoals net gebeurde met de heraanleg van het winkel- en wandelgebied”, vindt ook Maxim Veys (Vooruit).

“Eigenaars kunnen hun pand aanbieden aan jonge starters via Kortrijk Zaait”

Ruth Vandenberghe (Team Burgemeester Stadslijst Kortrijk) pleit niet voor een uitbreiding van die taks, maar verwijst naar Kortrijk Zaait. “We werken daarop met een leegstandstaks die eigenaars kunnen ontwijken door hun pand via Kortrijk Zaait aan te bieden aan jonge starters en tijdelijke invullingen. Wij willen ze graag ook aanbieden als tijdelijke kantoorruimte voor jonge starters”, klinkt het.

Sociale woningen

PVDA wil dan weer leegstaande panden herbestemmen tot sociale woningen. “Panden die al lang leegstaan kunnen worden herbestemd naar sociale verhuur. Het gebrek aan betaalbare huurwoningen is immers nijpend en dat zal ook de leefbaarheid van de omgeving verbeteren”, zegt lijsttrekker Patrick Leny (PVDA).

Veel partijen wijzen naar een uitbreiding van de leegstandstaks als oplossing.
Veel partijen wijzen naar een uitbreiding van de leegstandstaks als oplossing. © Kurt De Schuytener

Groen pleit dan weer voor een verkleining van de winkelkern. “We pakken de leegstand aan door de winkelkern kleiner te maken en meer functies toe te laten in het winkelwandelgebied. De stad moet een actief rekruteringsbeleid voeren om hedendaagse zaken aan te trekken en de beleving in het winkelwandelgebied verhogen”, dixit David Wemel (Groen).

Gratis parking

Vlaams Belang-kopman Wouter Vermeersch ziet dan weer vooral hoe Ring Shopping er wel in slaagt om volop te bloeien. “Het kan en moet anders. Terwijl een op de vijf winkels leeg staat in het centrum, boekt Ring Kortrijk records. Want Ring Kortrijk heeft de troeven voor succes: een mooi winkelaanbod, leuke horeca en een goede bereikbaarheid mét gratis parking”, klinkt het. Ook bij Axel Ronse (N-VA) eenzelfde geluid. “Daarnaast moeten we er vooral voor zorgen dat er voldoende bovengrondse parkings zijn zodat shoppen in het centrum van de stad meer haalbaar is voor veel mensen”, aldus de kandidaat-burgemeester.

Parkeren in de verschillende ondergrondse parkings is het eerste uur momenteel wel al gratis in Kortrijk.

WVL_kiest_V