Coalitievorming in Kortrijk: N-VA wil verder met Vooruit en blaast samenwerking met alleen Team Burgemeester Stadslijst Kortrijk op

Ruth Vandenberghe. © JF
Jules Fremaut

Ook in Kortrijk spelen nationale principes op. Team Burgemeester Stadslijst Kortrijk (TBSK) en N-VA hebben een akkoord gesloten. Alleen moet die laatste partij dat nog bekrachtigen. Dat gebeurt normaal morgen, zaterdag. TBSK wacht nu vooral op een akkoord van N-VA om met twee in een stadscoalitie te gaan.

Het akkoord is gestoeld op twintig verschillende punten. Beide partijen zijn daarover akkoord gegaan. Dat gaat dan over welke belangrijke projecten dienen gerealiseerd te worden, welke investeringen, een mobiliteitsplan en over een aanpak van de veiligheidsproblematiek in de stad.

Wachten op fiat

Ruth Vandenberghe (TBSK) verwacht dat N-VA morgen, zaterdag, in de loop van de dag haar fiat geeft. Op een uitgebreid bestuursakkoord is het voorlopig wachten. Over de verdeling van de schepenposten is er nog geen akkoord. Ruth Vandenberghe had in principe tot en met maandag de tijd om een coalitie op de been te brengen, en lijkt dus – als N-VA akkoord gaat – te slagen in dat opzet.

N-VA wil coalitie met 3

Vooruit valt dus voorlopig uit de boot. Kopman Maxim Veys (Vooruit) liet in een eerste reactie weten dat volgens hen de onderhandelingen nog liepen. “Wij blijven beschikbaar met Vooruit om een goed bestuursakkoord te maken voor Kortrijk. Onderhandelingen voer je aan tafel”, klinkt het.

Axel Ronse (N-VA) laat in zijn eerste reactie dan weer weten dat hij opteert voor een samenwerking met drie partijen: TBSK, N-VA en Vooruit. Wat dus een herhaling is van de huidige stadscoalitie.

Wordt dit weekend ongetwijfeld vervolgd.