Coalitie tussen Vooruit en VOOR Koekelare krijgt vervolg

Vlnr. Dirk Ampoorter, Joke Verhelst, Patrick Lansens, Kelly Tanghe, Jan Lievens en Stijn Ramboer. © Coghe
Timmy Van Assche
Timmy Van Assche Medewerker KW

De Koekelaarse kiezer weet wie de komende zes jaar hun gemeente zal besturen: burgemeester Patrick Lansens en zijn Vooruit/Lijst van de Burgemeester tekende een coalitieakkoord met VOOR Koekelare. De twee werkten in de vorige legislatuur al samen, al wijzigt de schepenbezetting.

Vooruit werd opnieuw de grootste partij van Koekelare met negen zetels. Zittend burgemeester Patrick Lansens kreeg zo het initiatiefrecht en kwam al snel uit bij de huidige coalitiepartner VOOR Koekelare van lijsttrekker en schepen Jan Lievens. Zij haalden drie zetels. Zo heeft de bestuursploeg en comfortabele meerderheid van 12 op 19 zetels. Bizar genoeg gingen zowel Vooruit als VOOR Koekelare er elk 2 procent op vooruit, maar verloor de partij van Lansens een zetel en won VOOR Koekelare er eentje. Dat komt door de opkomst van Team 8680, een lijst van onder meer CD&V en onafhankelijken. “Omdat er twee lijsten minder waren dan vorige keer en de oprichting van het kartel, kwam het quorum anders te liggen. Da’s de enige reden waarom we een zetel verliezen, want eigenlijk klokken we af op een ongeziene monsterscore van 41,3%”, sust Lansens. “Terwijl de liberalen toch een neerwaartse spiraal kennen, krijgen we hier erkenning voor ons geleverde werk van de afgelopen zes jaar. Hier zijn we heel tevreden mee”, reageert Lievens op de verkiezingsuitslag van 19,1%.

Als burgemeester krijgt Lansens met wonen een nieuwe bevoegdheid. Eerste schepen en partijgenoot Dirk Ampoorter is naast openbare werken en groenonderhoud nu ook bevoegd voor gelijke kansen. De derde Vooruit-schepen is Stijn Ramboer, die financiën, mobiliteit, jeugd, kinderopvang, milieu en klimaat onder z’n vleugels krijgt. Kelly Tanghe wordt voor de derde keer op rij gemeenteraadsvoorzitter. Voor VOOR Koekelare behoudt Jan Lievens z’n bevoegdheden sport en landbouw, en krijgt hij er cultuur, toerisme, communicatie en evenementen bij. Lijstgenoot Joke Verhelst is een volledig nieuw gezicht in het schepencollege. Zij is bevoegd voor onder meer senioren, ondernemen, onderwijs en wordt voorzitter van het Bijzonder Comité.

Vlaams Belang kwam voor het eerst op en pakt één zetel. Team 8680 belandt met 6 zetels in de oppositie. Op maandag 2 december om 19 uur leggen alle negentien raadsleden de eed af.