Coalitie Team Burgemeester/W.I.T. houdt stand in Ichtegem, ‘anciens’ van W.I.T. geven de fakkel door

Vlnr. Willy Hosten, Celesta Muylle, Dimitri Decock en Jan Bekaert. © Foto Coghe
Emmy Dens
Emmy Dens Medewerker KW

In Ichtegem zal de coalitie tussen Team Burgemeester en W.I.T. ook de komende 6 jaar worden verder gezet. Lieven Cobbaert, houder van het initiatiefrecht, heeft maandag namens beide partijen een gezamenlijke akte van voordracht van schepenen ingediend.

De meerderheid telt daardoor 13 van de 23 zetels. cd&v8480 haalde net als Team Burgemeester acht zetels maar blijft in de oppositie. Idem voor Vlaams Belang met twee zetels. Team Burgemeester heeft een zetel meer dan in 2018. W.I.T. ziet het aantal zetels terugvallen van zeven naar vijf. Vooruit heeft voor het eerst in vele decennia geen vertegenwoordiger in de gemeenteraad.

Lieven Cobbaert (burgemeester): “De voorbije 6 jaar hebben we op een constructieve en respectvolle manier samengewerkt met onze coalitiepartner. Die samenwerking heeft tot belangrijke realisaties geleid. Maar het werk is niet af. Daarom willen we opnieuw de handen in elkaar slaan om op de ingeslagen weg verder te werken om onze gemeente verder te vernieuwen.”

Team Burgemeester zal naast burgemeester Lieven Cobbaert nog 3 schepenen in het college tellen: nieuwkomer en meteen ook stemmenkanon Hans De Gryse en de huidige schepenen Tina Ledaine en Geert Vandaele.

Schepenen

‘W.I.T.’ zal 2 schepenen afvaardigen naar de nieuwe bestuursploeg: lijsttrekker Dieter Debacker en David Van Moerkercke. In 2027 zal Van Moerkercke worden opgevolgd door Sharon Mattheus. De voormalige schepenen Jan Bekaert, Celesta Muylle en Willy Hosten, die alle drie verkozen werden, hebben beslist om in de volgende legislatuur niet langer een mandaat op te nemen maar plaats te maken voor nieuwe gezichten.

Dieter Debacker (Lijsttrekker W.I.T.): “We zijn zeer verheugd dat we de huidige coalitie kunnen verderzetten. Onze vernieuwde, jonge ploeg is ambitieus en staat klaar om samen verder te bouwen aan een nog mooier en sterker Ichtegem. Hierbij ook een zeer gemeende dankjewel aan Jan, Celesta en Willy voor hun jarenlange engagement.”

Ook Lieven Cobbaert sluit zich hierbij aan: “Ik hou eraan Jan, Celesta en Willy te oprecht te bedanken voor hun inzet van de voorbije jaren voor onze gemeente en kijk uit naar de samenwerking met de nieuwe collega’s. Ik reken op een ambitieuze en positieve samenwerking in het belang van onze inwoners.”

Geen verrassing

Dat Cobbaert kiest voor de voortzetting van de coalitie is niet echt een verrassing, al dacht Frederiek Vermeulen (cd&v8480) daar anders over. In de loop van maandag liet hij via de sociale media weten dat hij “…een goed gesprek had met Lieven Cobbaert die het initiatiefrecht heeft. Ik heb aangegeven dat het nu belangrijk is dat de winnaars van de verkiezingen samenwerken in het belang van de gemeente. Onze partijen zijn even groot, maar samen staan we sterker om in een stabiele coalitie Bekegem, Eernegem en Ichtegem een nog betere plek te maken om te leven.”

Het vertrek uit de actieve politiek van 3 W.I.T.-verkozenen kwam toch enigszins onverwacht. De partij had vooraf aangegeven in te willen zetten op verjonging, en dat was zeker ook merkbaar in de lijstvorming. Toch behaalden Jan Bekaert, Celesta Muylle en Willy Hosten genoeg voorkeursstemmen om ook vanop hun plaatsen achteraan de lijst verkozen te worden. Doordat de partij uiteindelijk slechts 5 zetels behaalde besloten de ‘oudgedienden’ aan hun mandaat te verzaken en de jongeren een kans te geven.

Burger

Celesta Muylle: “Als je ziet dat er bij onze 5 rechtstreeks verkozenen 3 mensen zitten die al 30 jaar meedraaien, dan is de conclusie snel gemaakt. We moeten nu alle kansen geven aan de jeugd, en hen ten volle ondersteunen.”

Jan Bekaert beaamt: “We hebben altijd gezegd dat politiek voor ons draait om het welzijn van de burger, en dat dat belangrijker is dan ‘postjes’. Het is dan ook niet meer dan logisch dat we nu een stap terugzetten en van op de achtergrond onze jonge mensen steunen.”

Willy Hosten staat ook achter deze beslissing: “Ik wil wel meegeven dat ik de politiek zeker niet beu ben, en niet echt van plan was te stoppen. Maar als je de resultaten bekijkt moet je eerlijk durven zijn, en de baan ruimen voor jonge krachten.”