Charlotte Verkeyn (N–VA) naar de Kamer: “Veel mensen wilden niet te extreem gaan”

Charlotte Verkeyn: “De campagne is de laatste twee weken gekanteld in ons voordeel.” © EFO
Hannes Hosten

Oostends schepen Charlotte Verkeyn (N-VA) is erg tevreden met de uitslag van haar partij, ook met de score van 21,3 procent in haar eigen thuisstad. Charlotte stond op de vierde plaats van de Kamerlijst en is verkozen.

De goede score van N-VA is enigszins onverwacht, want het zag er lang naar uit dat Vlaams Belang de grootste partij van Vlaanderen zou worden. In Oostende en in West-Vlaanderen is dat ook gebeurd, maar niet in de totaliteit van Vlaanderen. “De laatste twee weken voelden wij in de campagne de sfeer kantelen”, vertelt Charlotte. “Toen bleek dat de mensen de centrumrechtse thema’s, zoals begroting, sociale zekerheid, welvaart… ook wel belangrijk vinden. Dat zijn onze thema’s. Bovendien voelden we dat veel kiezers niet geneigd waren om nog verder naar rechts op te schuiven. De Vlaams Belang-standpunten over verworven rechten voor holebi’s, transgenders… zijn voor N-VA geen issue. Ik denk dat veel mensen niet zo extreem wilden gaan.”

In Oostende zelf behaalt N-VA voor de Kamer 21,3 procent, de tweede beste score na Vlaams Belang. “Dat resultaat stemt ons hoopvol voor oktober”, zegt Charlotte Verkeyn, die de Oostendse lijst trekt na het afscheid van huidig eerste schepen en Kamerlid Björn Anseeuw. “We zijn gemotiveerd en overtuigd dat we op dit elan kunnen doorgaan.”

Lees ook: zo heeft Oostende gestemd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier