CD&V Wervik zegt nee tegen moskee: “Er is geen draagkracht voor in onze stad”

De voormalige Salons De Tabaksbloem is een ontmoetingsplaats voor moslims. Wettelijk gezien mag dit eigenlijk niet. © EDB
Erik De Block
Erik De Block Medewerker KW

De meerderheidspartij CD&V in Wervik, met lijsttrekker Bercy Slegers, komt voor het eerst naar buiten met een politiek standpunt over de situatie in Salons Tabaksbloem in de Ommegangstraat waar moslims uit een ruime regio verzamelen. “Wij voelen aan dat er geen draagkracht is voor een moskee in onze stad.”

Officieel is de locatie vlakbij de spoorweg geen moskee maar in werkelijkheid is dat wel zo. Er is elke week een grote opkomst voor het vrijdaggebed en in het weekend en de vakanties vinden er voor de kinderen koranlessen plaats. Er is nog altijd geen functiewijziging van horeca naar gebedsruimte. Het is dus een onwettelijke toestand. Bovendien werden meermaals de voorwaarden geschonden want er mogen niet meer dan vijftig mensen tegelijk aanwezig zijn. Voor het eerst stelde de lokale politie een overtreding vast en is een proces-verbaal opgemaakt.

Het opmerkelijke standpunt van CD&V komt er na de verkiezingen van zondag 9 juni toen het Vlaams Belang in Wervik een klinkende overwinning behaalde. Het is duidelijk dat bij sommige politici de ogen open zijn gegaan.

Onzekerheid

“Er zijn steeds meer vreemdelingen en nieuwe inwoners in onze stad”, zegt Slegers. “Dit zorgt voor onzekerheid én soms angst bij de mensen. Anderstaligen en vreemdelingen zijn welkom, we moeten in dialoog gaan maar tegelijk is er ook een limiet op onze draagkracht als samenleving. We zijn een kleine stad. En inburgeringsbeleid voeren is niet evident. Er moet een grote inspanning, ook van de nieuwe inwoners, gebeuren, met dezelfde rechten en plichten.”

“CD&V wil in overleg gaan met de vzw die actief is in de Ommegangstraat om de ware bedoelingen te kennen. Als ze een gebedsplaats willen, dan zal dat moeten voorgelegd worden aan de Vlaamse overheid die bevoegd is om een gebedsplaats te erkennen. Als stad zijn we hiertoe niet bevoegd, ook onze draagkracht is beperkt naar het realiseren van integratiemogelijkheden. Tot dan zeggen wij tegen verdoken en niet-vergunde gebedsplaatsen eigenlijk neen.”

Fractieleider Sanne Vantomme (N-VA) kwam over het dossier Tabaksbloem al meermaals tussen op de gemeenteraad. “Het is raar dat ze dat op de gemeenteraad niet laten merken”, reageert hij op de visie van CD&V. “We hebben al een tiental keer aangekaart dat de vereniging die Salons Tabaksbloem huurt met niks in orde is en dat ze de beperkingen die het schepencollege oplegt aan de laarzen veegt.”

Dwangsom

“Het proces-verbaal zal worden overgemaakt aan het parket Kortrijk”, reageert de burgemeester. “Een bestemmingswijziging is nog niet aangevraagd. Heel wat attesten ontbreken nog en zaken moeten nog in orde worden gebracht. De handhavingsambtenaar heeft een aantal aanmaningen overgemaakt en een pv opgemaakt. Er is een herstelvordering met een dwangsom opgemaakt.”

“Dergelijke dossiers slepen heel lang aan, hebben ze me gezegd”, aldus Sanne Vantomme nog. “Vlaams minister Zuhal Demir is op de hoogte van het aanslepend dossier. Ik ben geen racist maar wil gewoon dat de wet wordt toegepast zoals iedereen hier, hoop ik.” “Dat is ook mijn bedoeling”, reageert de burgemeester.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier