CD&V Menen trekt gedecimeerd naar verkiezingen, maar lijsttrekker Caroline Bonte-Vanraes blijft enthousiast: “Hopen op zes zetels”

CD&V stelde haar lijst voor de verkiezingen voor. © JDW
Redactie KW

Heel wat sterkhouders vielen deze legislatuur af, met recent nog Laurent Coppens. CD&V Menen onthoofd? Dat kun je wel zeggen, al zorgt dat niet voor een verminderde ambitie. Woensdagavond stelde lijsttrekker Caroline Bonte-Vanraes de overige 30 kandidaten voor.

Of de C in de Menense CD&V voor crisis staat? Conflict misschien? Je zou het bijna gaan denken. Het slechte nieuws blijft de partij achtervolgen. In juni scheurde lokale voorzitter Fré Vandamme zijn partijkaart in stukjes, afgelopen weekend liet co-lijsttrekker Laurent Coppens weten dat hij toch niet zou opkomen.

“En er was het tragische overlijden van raadslid en goeie vriendin Sylvianne Scherpereel in maart dit jaar”, zegt Caroline Bonte-Vanraes. “Tegenslag na tegenslag, het leek wel een afvallingsrace. Maar we hebben gelukkig echt een goede ploeg die dit kan opvangen.”

Zij zal dat team naar de verkiezingen loodsen, werd woensdagavond bekendgemaakt. “Een totaal onverwachte, doch mooie kans en ik zie het volledig zitten”, klinkt het enthousiast én ambitieus. “We zijn ogenschijnlijk verzwakt, maar we gaan voor een sterk resultaat. Het vorige resultaat (10 zetels, nvdr) evenaren wordt moeilijk, maar we hopen zeker op 6 zetels.”

Dat CD&V Menen verzwakt is, is een understatement. Het verlies van Coppens, Vandamme en Scherpereel is maar een fractie. Martine Fournier – die achter de schermen nog meewerkt – komt niet op, net als Lisa Maxy. Daarnaast staan ook huidige raadsleden Vincent Dumortier en Julie Rosseel ook niet op de lijst.

Top drie

Wat blijft er dan nog over? De top drie wordt alvast vervolledigd door Toon Demyttenaere en Ruben Soens – beiden mandataris en samen goed voor net geen 1.000 stemmen vorige gemeenteraad. Lijstduwer is ouwe getrouwe Berenice Bogaert. Raadslid Jelle Van de Wiele bekleedt plaats zes.

Op de lijst staan 16 nieuwe gezichten. 15 mensen komen uit Menen, deelgemeente Lauwe wordt vertegenwoordigd door 9 mensen, Rekkem heeft 7. “Uit elke wijk een goede kandidaat”, klinkt het.

Opvallende kandidaten? Die zijn er wel. Drie keer ouder en kind, bijvoorbeeld – de lijsttrekker wordt vergezeld door zoon Wouter Bonte (plaats 11), nummer twee Demyttenaere door zijn mama An Vervenne (plaats 23) en Willy Ugille (plaats 30) steunt zijn dochter Sandra (plaats 29).

Hét wit konijn is wellicht Eric Algoet. Enkele maanden terug nam hij afscheid van het stadhuis nadat hij er 30 jaar werkte als stadssecretaris en algemeen directeur. Een kleine verrassing, want bij zijn afscheidsinterview gaf hij aan dat politiek niet meteen een ambitie was. “Maar ik wil me blijven inzetten voor de maatschappij. Ik heb bovendien een visie en die hoop ik te mogen delen”, vertelt hij. (JDW)