CD&V Langemark-Poelkapelle verandert naam in ‘respect’ en zet nieuwkomers op tweede en laatste plek
CD&V Langemark-Poelkapelle trekt op 13 oktober naar de kiezer onder een nieuwe naam: ‘respect’. Opvallende namen op de lijst zijn nieuwkomers Valerie Deraeve op de tweede plaats en Ronny Vanderhaeghe als lijstduwer. “We kozen voor een project waarbij het voor het eerst geen verplichting is om lid te zijn van CD&V”, zegt lijsttrekker Lieven Vanbelleghem, die volop mikt op de burgemeesterssjerp.
In restaurant Te Lande stelde op vrijdag 30 augustus ‘respect’ haar lijst voor. Zoals eerder aangekondigd wordt Lieven Vanbelleghem lijsttrekker en dus kandidaat-burgemeester. “De helft van de lijst moest vernieuwen, verjongen ook, dus kozen we voor een project waarbij het voor het eerst geen verplichting is om lid te worden van CD&V”, legt Lieven Vanbelleghem uit. “Vandaar de keuze om met een nieuwe naam naar voren te treden, maar toch met een touch of CD&V. Uiteindelijk kwam de naam ‘respect’ – zonder hoofdletter want we vinden dat iedere letter van dit woord even belangrijk moet zijn – uit de bus. Respect hebben is onze visie: luisteren naar de mensen en het belang inzien van iedereen in de samenleving. Als logo kozen we voor een vijfhoek, als symbool van de verbinding van onze vijf deelgemeenten. Alle zijden en hoeken zijn gelijk. Zo moeten ook onze deelgemeenten even belangrijk zijn.”
Een vierde jonger dan 35
Op de lijst staan alle negen huidige gemeenteraadsleden van CD&V, maar ook tien nieuwkomers. “Het is een lijst met stuk voor stuk capabele mensen, met zin voor initiatief en bovenal met een hart voor onze gemeente. We zochten bewust naar een mix van mensen die zoveel mogelijk belangengroepen vertegenwoordigen, uit alle deelgemeenten komen en van alle leeftijden zijn. Trots mag ik stellen dat één vierde jonger is dan 35. Daar zijn we best trots op.”
Geen vereenzaming
Opvallend op de lijst is de naam van nieuwkomer Valerie Deraeve uit Poelkapelle, dochter van oud-schepen Dirk Deraeve, op de tweede plaats. “Wat ik belangrijk vind is dat de mensen in de gemeente zich goed en thuis voelen, dat er wordt gezorgd voor mekaar en dat er geen vereenzaming is”, zegt Valerie Deraeve. “Ik ben zelf een sociaal persoon en ben graag een luisterend oor die helpt zoeken naar oplossingen. Wat ik ook belangrijk vind is dat de jeugd zich kan ontplooien op allerlei vlakken: sportief, jeugdbeweging, speelpleinwerking, Academie en De Flodder. En dat er daarvoor aangepaste infrastructuur is.”
Nieuwe gezichten
Op de derde, vierde, vijfde en zesde staan respectievelijk de gemeenteraadsleden Brecht Bogaert, Marleen Soete, Eddy Vanacker en Doris Dereyne. De volgende zeven namen zijn allemaal nieuwe gezichten: Thijs Supply, Elise Carpentier, Robin Rossel, Isabelle Ryckewaert, Cedric De Winter, Veerle Masschelein en Klaas Goudeseune. Gemeenteraadsleden Nicole Louwagie, Jan Halewyck, Dominique Vanpeteghem en Leen Louwagie volgen daarna, samen met Sophie Vandenbussche, die voor CD&V lid is van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst.
Lijstduwer Ronny Vanderhaeghe
Ten slotte maakt de 74-jarige gepensioneerde schooldirecteur Ronny Vanderhaeghe zijn debuut in de politiek van op de lijstduwerspositie. “De senioren omvatten een belangrijk deel van de bevolking, met hun eigen behoeften en zorgen”, zegt Ronny Vanderhaeghe. “Ik denk aan mobiliteit, huisvesting, de verregaande digitalisering, isolement en vereenzaming. Louter democratisch gezien zou het moeten vanzelfsprekend zijn dat 65-plussers actief kunnen deelnemen aan het plaatselijk bestuur. Door een 74-jarige als lijstduwer naar voren te schuiven toont de lijst ‘respect’ hoe respectvol ze omgaan met onze generatie.”
Ouderenzorg en jongerenzorg
Lijsttrekker Lieven Vanbelleghem zette ook de belangrijkste speerpunten van het verkiezingsprogramma uiteen. “We willen respect hebben voor jeugd en verenigingen. Investeren in jeugd is investeren in de toekomst. Ook het belang van het garanderen van een Blokkot is duidelijk geworden. We willen ook respect hebben voor gezinnen. Dat omvat ook kinderopvang in al zijn aspecten. Het verder uitwerken van het centrum voor dagverzorging en het lokaal dienstencentrum is meer dan noodzakelijk en willen we doen uit respect voor onze senioren. We willen respect hebben voor welzijn. Er is nood aan ouderenzorg, maar ook aan jongerenzorg. Zeker sinds de coronaperiode moeten we hier oog voor hebben. Daarnaast is laagdrempelige sociale hulp en digitale opleiding van belang. We onderstrepen ook de nood aan de voedselbedeling, die zeker niet mag verdwijnen.”
Openbare verlichting
“We willen respect hebben voor ondernemen. Zowel voor landbouwer, handelaars als ondernemers. Ook hier is van belang dat rekening gehouden wordt met de input van de raden. De acties rond lokale middenstand zijn goed en mogen zeker een vervolg kennen. We willen respect hebben voor mobiliteit en veiligheid. Een van de eerste punten die naar voren kwam in de werktafels was het overal en onmiddellijk weer aanzetten van de openbare verlichting. Veiligheid gaat hier boven budget. We willen respect hebben voor de omgeving. Op de lijst staan mensen uit de landbouw, maar ook mensen die klimaat en natuur belangrijk vinden. Deze mix maakt het mogelijk dat we het evenwicht kunnen vinden tussen beide”, besluit Lieven Vanbelleghem. (TOGH)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier