CD&V is grote winnaar in Pittem, Denis Fraeyman blijft burgemeester: “Onverwacht, maar zeer tevreden”

Bij CD&V waren alleen maar lachende gezichten te zien tijdens de viering van hun klinkende overwinning. © JG
Jan Goossens
Jan Goossens Medewerker KW

CD&V is overduidelijk als de grote overwinnaar uit de bus gekomen in Pittem. De partij van de huidige burgemeester haalde elf van de zeventien zetels binnen, een onverhoopt succes. NPE blijft met de overige zes zetels wat verweesd achter. De partij moet zich naar eigen zeggen bezinnen.

“Het spreekt voor zich dat we meer dan tevreden zijn met het resultaat. Dat hadden we eerlijk gezegd niet verwacht.” vertelt huidig CD&V-burgemeester Denis Fraeyman opgetogen.

“We hadden gedacht ons resultaat van negen zetels van zes jaar terug te kunnen behouden of eventueel één zetel terug te winnen. Dat we van negen naar elf zetels gegaan zijn is een opsteker en is de beloning voor het vele werk van een prachtig team en iets waarvoor we de kiezer moeten bedanken.”

“Het is het bewijs dat de Pittemnaar ons vele werk van de voorbije zes jaar kan appreciëren en is een stimulans om op de ingeslagen weg verder te gaan. We willen dus verder tussen de mensen blijven staan en ons blijven inzetten voor de vele verenigingen in de gemeente.”

Woord gehouden

“We hebben ook gemerkt dat de Pittem- en Egemnaren hun gegeven woord houden. De mensen die ons tijdens de huisbezoeken beloofd hadden ons te steunen, hebben dit ook gedaan. We gaan nu verder met ons gevoerde beleid en met de realisatie van de projecten die we voorzien hebben.”

“We hebben op dit vlak al heel wat voorbereidend werk gedaan en moeten nu alleen een doorstart maken. We hebben tenslotte gezien dat we nog meer van binnenuit naar buiten toe trots mogen zijn op onze schitterende gemeente.”

Ernstig bezinnen

Een heel andere geluid was te horen bij NPE-lijsttrekker en voorzitter Christophe Vancoillie. “Ik kan alleen maar zeggen dat we met de hele groep gigantisch teleurgesteld zijn. Over de reden waarom we twee zetels verloren hebben, tasten we volledig in het duister.”

“We hadden eerder gedacht dat het opnieuw spannend ging worden en dat we de verhouding van negen tegen acht zetels gingen kunnen behouden of zelfs omkeren. Dat we nu om de één of andere reden afgestraft zijn, is voor ons een raadsel.”

“Feit is dat burgemeester Denis Fraeyman een monsterscore aan voorkeursstemmen gehaald heeft, maar dat alleen verklaart ons verlies niet. Heeft de afschaffing van de opkomstplicht een rol gespeeld ? Hebben we het toch verkeerd aangepakt?”

“Ik weet het niet en het is nog te vroeg om hier iets zinnigs over te zeggen. Ik weet wel dat we ons de komende weken ernstig gaan moeten bezinnen en gaan moeten nadenken hoe we het tij de volgende keer zouden kunnen keren. Op dit moment kan ik alleen maar concluderen dat het enorm moeilijk is het bastion van een al vijftig jaar regerende partij te breken.”

(JG)