CD&V en Vooruit sluiten een akkoord om Brugge samen te besturen

Dirk De fauw en Pablo Annys gaan met hun twee partijen samen Brugge besturen. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

CD&V en Vooruit hebben maandagavond een principieel akkoord gesloten om Brugge de volgende zes jaar samen te besturen. Donderdagavond zullen Dirk De fauw en Pablo Annys het akkoord aan hun partijleden toelichten. Vrijdag communiceren ze over de bevoegdheidsverdelingen.

Aangezien CD&V zondag met 38,4 procent van de stemmen de grootste partij werd in Brugge, kreeg lijsttrekker en uittredend burgemeester Dirk De fauw het initiatiefrecht om met andere partijen te onderhandelen over een nieuw bestuur. In principe krijgt hij daar veertien dagen de tijd voor. Maar hij kondigde zondagavond al aan dat hij maandagnamiddag enkel met Vooruit zou praten, aangezien die partij ook lichtjes vooruit gegaan was en 20,4 procent van de stemmen binnen rijfde.

Geen tripartite

Na enkele uren raakten Dirk De fauw en Pablo Annys, de lijsttrekker van Vooruit het al met elkaar eens om met hun twee partijen Brugge te besturen. Er komt dus geen tripartite in Brugge: de liberalen die zwaar verloren, worden uitgesloten, net als N-VA dat hengelde om toe te treden tot het nieuwe stadsbestuur.

Pablo Annys is tevreden met het bereikte principieel akkoord: “Samen behalen onze twee partijen 31 van de 47 zitjes in de Brugse gemeenteraad. Dat is een comfortabele meerderheid. De voorbije legislatuur hebben we goed samengewerkt. In 95 procent van de dossiers komen we overeen, die resterende 5 procent vormen geen hinderpaal. Daarover is er al van gedachten gewisseld, ook daarover kunnen we het eens raken.”

Toelichting bij achterban

Donderdag zullen Dirk De fauw en Pablo Annys het akkoord aan hun achterban toelichten. “Voor vrijdag zullen we niet communiceren, we willen eerst uitleg geven aan onze partijleden”, zegt Pablo Annys. Beide lijsttrekkers zullen samen een visietekst opstellen hoe zij de toekomst van Brugge zien.

“De komender dagen zullen we overleggen over de keuze van de toekomstige schepenen en over de verdeling van de bevoegdheden. De bedoeling is dat alles klaar is tegen eind november, zodat de nieuwe ploeg dan kan starten”, aldus de lijsttrekker van Vooruit. CD&V zou zes schepenzitjes krijgen, Vooruit vier.

Dirk De fauw bevestigt die woorden: “Geef ons enkele dagen de tijd, zodat we enkele dagen de tijd krijgen om ons nieuwe schepencollege samen te stellen!

Engagement

Uittredend financiënschepen Mercedes Van Volcem (Voor Brugge) reageert ontgoocheld, omdat haar verliezende liberale partij vanaf december niet meer tot het Brugs stadsbestuur zal behoren: “Ik was een loyale partner om vooruitgang te boeken in dossiers. Vooruit viel Dirk De fauw aan in dossiers over de bussen en de ziekenhuisfusie. Hij werd zelfs door hen Joe Biden genoemd.”

“Ik had vertrouwen, maar de kiezer beloonde Dirk De fauw en niet onze partij. Dirk en ik waren nochtans een sterk duo, ik was misschien te weinig bezig met handjes schudden en recepties doen, maar werkte heel hard voor de Bruggeling en liet ook De fauw scoren. Hij beloont nu Vooruit, de slechte leerling van de klas.”

“Ik had een getekend engagement dat hij wou verder besturen: getekend door Hilde Crevits en Franky Demon om samen een derde partij te zoeken. Er zijn in de politiek weinig mensen uit één stuk. Weinigen zijn betrouwbaar. Ik had nooit gedacht dat De fauw mij zou laten vallen. We hadden nochtans een goede band. Voor Brugge zal nu oppositie voeren, want er zijn grote uitdagingen in onze stad.”

Verliezer

Dirk De fauw zucht bij deze kritische woorden: “Open VLD was in de vorige legislatuur al te goed bedeeld met twee schepenen voor een partij met amper zes zetels. Nu zijn de liberalen gehalveerd: met amper drie verkozen gemeenteraadsleden eisen ze opnieuw een schepenzetel op. We moeten ernstig blijven, Voor Brugge is de grote verliezer van de verkiezingen in Brugge.”

“Het zou niet logisch zijn dat verliezers blijven mee besturen. Ik geef toe dat ik goed samengewerkt heb met Mercedes Van Volcem, maar we moeten rekening houden met hetgeen de kiezers zondag beslist hebben. Dat ik Mercedes’ stemmen zou afgepakt hebben en met alle pluimen wegloop, is de waarheid geweld aandoen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier