CD&V en Samen Vooruit zetten coalitie verder in Poperinge: “De kiezer beloonde ons voor het goede beleid”

Het nieuwe schepencollege met Ben Desmyter, Bryan Vanderhaeghe, burgemeester Christof Dejaegher, Ewoud Notebaert, Loes Vandromme en Klaas Verbeke. © MICHAEL DEPESTELE
Andres Hollebeke
Andres Hollebeke Medewerker KW

Zoals velen hadden verwacht, wordt in de Hoppestad de bestaande coalitie tussen de CD&V van burgemeester Christof Dejaegher met Samen Vooruit van lijsttrekker en huidig schepen Bryan Vanderhaeghe verdergezet.

Donderdagavond kwam het hele partijbestuur van CD&V samen, met ook alle veertien verkozenen van de lijst. Ook de zes verkozenen van Samen Vooruit waren uitgenodigd om bekend te maken dat de huidige coalitie wordt verder gezet.

“Goede ploeg”

“Het was het meest logische”, zegt de burgemeester. “We hebben de voorbije zes jaar zeer goed samengewerkt met Samen-Vooruit, en ook de twee legislaturen ervoor vormden we een goede ploeg. Beiden partijen werden door de kiezer beloond voor het goede bestuur en beleid. Ik legde dat deze morgen ook zo uit aan Bram Meeuw, fractieleider van het liberale Bewust, die vorige zondag drie van hun zeven zetels verloor”, aldus nog burgemeester Christof Dejaegher na de vergadering.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van haalde CD&V in Poperinge een absolute meerderheid van 14 zetels op 25. “Het partijbestuur van CD&V Poperinge boog zich over de vraag of we alleen zouden besturen, dan wel een coalitie zouden sluiten. Dan stelt de vraag zich met welke partner we in zee zouden willen gaan. Het partijbestuur besliste unaniem om de samenwerking met Samen-Vooruit te behouden. Een nieuwe samenwerking voor de komende zes jaren biedt heel wat voordelen”, zei de burgemeester.

“Het partijbestuur besliste unaniem om de samenwerking met Samen Vooruit te behouden”

“De meerderheid in de gemeenteraad zal dan bestaan uit 20 gemeenteraadsleden op 25 (Bewust met vier en Vlaams Belang met 1 zetel in de oppositie, red.). Dat is stabiel en comfortabel om te besturen, rekening houdend met belangrijke projecten zoals de ontwikkeling van het Vroonhof die op ons afkomt. Bovendien zijn we tevreden over de nu toch al jarenlange samenwerking tussen CD&V Poperinge en Samen-Vooruit. De samenwerking werd gekenmerkt door een heel constructieve en positieve sfeer. Zij wonnen samen met de CD&V de verkiezingen en zo respecteren we maximaal de wil van de kiezer.”

Schepenen

Voor CD&V blijven Loes Vandromme, Ben Desmyter en Klaas Verbeke schepen. Ewoud Notebaert komt het college van burgemeester en schepenen binnen als nieuwe en jonge kracht, en opvolger van zijn vader Kris, die niet meer op de lijst stond. De bevoegdheden moeten onderling wel nog afgesproken worden, dat gebeurt in de loop van volgende week. Voor Samen Vooruit blijft Bryan Vanderhaeghe ook schepen.

Voorzitter gemeenteraad

Voorzitter van de gemeenteraad wordt opnieuw Jeroen Verdonck, die deze taak ondertussen al een aantal jaren vervult. CD&V vaardigt Jolien Derck, Myriam Maes, Els Parmentier en Hannelore Knockaert af naar het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst binnen het OCMW. “Bij de aanstelling van alle leden hebben we binnen de CD&V volledig de wil van de kiezer kunnen respecteren. We konden zonder enig probleem werken volgens het aantal voorkeurstemmen”, besluit de burgemeester.