CD&V beweert dat Middelkerke Nieuwpoort wil inlijven, burgemeester Dedecker ontkent in alle talen

Als het van Jean-Marie Dedecker en Maarten Claeys afhangt komt er geen fusie tussen Middelkerke en Nieuwpoort. © Collage PG
Peter Germonprez
Peter Germonprez Medewerker KW

De politieke spanningen aan de Vlaamse kust nemen toe nu geruchten circuleren dat Middelkerke mogelijk een fusie overweegt met buurgemeente Nieuwpoort om de immense schuldenlast te verlichten. Middelkerke, sinds 2023 de gemeente met de hoogste schuld per inwoner in Vlaanderen. Jean-Marie Dedecker ontkent in alle talen. “Een fusie zal over mijn lijk gaan”, klinkt het.

Maarten Claeys, CD&V-voorzitter van de Nieuwpoortse meerderheidspartij, beweert dat Middelkerke plannen heeft om Nieuwpoort in te lijven. Claeys bekritiseert alvast die plannen. “Het spreekt voor zich dat Nieuwpoort niet bereid is de schuld van Middelkerke te betalen”, zegt Claeys. “Wij hebben onze eigen schuld weten af te bouwen en investeren in projecten zoals het nieuwe Jeugd- en Sportcomplex. Onze financiële discipline en het beheer van onze middelen staan lijnrecht tegenover de aanpak van Middelkerke.”

Andere visie

Nieuwpoort heeft onlangs succesvol een stuk grond verkocht voor 20 miljoen euro, wat ruim het drievoudige was van de geschatte waarde. Deze winst financiert het nieuwe Jeugd- en Sportcomplex, dat volgens Claeys de ruggengraat van de lokale gemeenschap vormt. “In plaats van te investeren in een gokpaleis dat pas over 20 jaar zou kunnen renderen, kiezen wij voor projecten die rechtstreeks ten goede komen aan onze inwoners”, voegt hij eraan toe.

Bij een fusie met het kleinere Nieuwpoort casht burgemeester Dedecker van de Vlaamse regering 8 miljoen (400 euro per inwoner, red.). “Maar belangrijker is natuurlijk dat de rest van de 93 miljoen euro schuld zal worden verdeeld over de inwoners van zowel Middelkerke àls Nieuwpoort”, legt Maarten Claeys uit. “Net nu we onze eigen schuld met meer dan 28,3% lieten dalen en er dus financiële ruimte is voor nieuwe projecten in Nieuwpoort, wil Dedecker via een fusie onze centen. Dat de zoon van Jean-Marie pas net zes maanden voor de verkiezingen een partij oprichtte is al te doorzichtig natuurlijk. Zo duwt de familie Dedecker de kustgemeenten richting fusie.”

“Over mijn lijk”

Dedecker heeft echter weinig geduld met de kritiek van Claeys. De Middelkerkse burgemeester reageert fel en ontkent de geruchten in alle talen. “Je moet het letterlijk schrijven: Claeys is de zoveelste idioot met verkiezingskoorts”, aldus de burgemeester. “Ik ben tegen elke vorm van fusie. We zijn de rijkste, de beste en financieel de gezondste gemeente van gans Vlaanderen. Middelkerke heeft een begrotingsoverschot van 20% en een autofinancieringsmarge van 719 euro per inwoner. We hebben niemand nodig!”

De burgemeester maakte duidelijk dat hij zich sterk zal verzetten tegen iedere vorm van fusie met Nieuwpoort: “Een fusie zal over mijn lijk gaan! In Nieuwpoort moeten ze hun eigen boontjes doppen en zich niet bemoeien met Middelkerke”, klinkt het resoluut.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier