Café De Kroon in Dadizele houdt tombola met oproepingsbrief verkiezingen

Gewezen immobiliënmakelaar Marc Lodewyck was de eerste om zijn stembrief in de bus te komen steken. © JS
Erik De Block
Erik De Block Medewerker KW

Uitbaters Gregory Bekaert en Sarah De Sloovere van café De Kroon in de schaduw van het mooi gerenoveerd gewezen gemeentehuis in Dadizele pakken naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen uit met een opmerkelijk initiatief. Iedereen kan met zijn uitnodigingsbrief deelnemen aan een gratis tombola. Ook mensen die niet gaan stemmen nu dat niet langer verplicht is.

“De Daiselnaars moeten gaan stemmen in de polyvalente loods Oltereeke in de Nijverheidslaan”, zegt Gregory. “Dat ligt buiten de dorpskern. “Waarom zou men dat de volgende keer niet kunnen organiseren verspreid in bijvoorbeeld het oud gemeentehuis, het gemeentelijk domein ’t Torreke en/of de basisschool ’t Brugske. Allemaal centraal gelegen in de dorpskom en dat zou veel meer volk op de been brengen.”

“Ik zocht iets om volk naar hier te lokken, vandaar het idee met een tombola. En het kost ons niks. Verschillende vertegenwoordigers bezorgden een fles voor het pakket van de winnaar. Mijn vader is gaan stemmen en was één van de eersten om deel te nemen aan de tombola. Er zijn klanten die niet gaan stemmen en enkele dagen vooraf hun uitnodigingsbrief kwamen deponeren. Dat mocht.”

“Het is niet de bedoeling van ons om hier aan politiek te gaan doen. We zijn een neutraal café. Weet je, op een bepaalde avond zaten er hier kandidaten van vier van de vijf politieke lijsten. Natuurlijk wordt er onder de mensen over de lokale politiek gepraat. Bijvoorbeeld over de schorsing van Ward Vergote als burgemeester. Er zijn daarover voor- en tegenstanders.”

Op de toog staat naast de hoofdprijs een box om daarin de ‘stembrief’ te deponeren. De gewezen immobiliënmakelaar Marc Lodewyck uit Dadizele kwam zijn uitnodigingsbrief in de box deponeren. “Ik vind die tombola een prachtig initiatief van de uitbater, ze doen het hier trouwens zeer goed. Ja, ik ben gaan stemmen. Ik vind trouwens dat men moet gaan.”

“De lokale politiek volg ik heel goed. Het is hier trouwens wat geweest. Wie het zal halen is heel moeilijk in te schatten. Het is afwachten”, lacht de gewezen voorzitter van serviceclub Kiwanis Wervik-Tabaksstreek die vroeger een immokantoor in Menen en Dadizele had.”

In juli was het drie jaar dat Gregory en Sarah de nieuwe uitbaters van De Kroon zijn. Aan initiatieven ontbreekt het alvast niet. Nieuw is het vrouwenbiljart, elke derde zondagnamiddag van de maand.

Lees meer over: