Buurtbewoners zien uitbreiding firma Eliet in Otegem niet zitten

Met bordjes rond het bedrijf maken de omwonenden hun ongenoegen duidelijk (foto GV)
Geert Vanhessche
Geert Vanhessche Medewerker KW

De firma Eliet, producent van tuinbouwmachines, wil in Otegem uitbreiden met een nieuwe fabriekshal van zo’n 7.000 m² en 14 meter hoog. Hiervoor moet er eerder aangekochte landbouwgrond via een planologisch attest worden omgezet naar industriegrond. Dit is echter niet naar de zin van de omwonenden die fel protesteren.

De misnoegde omwonenden groepeerden zich om hun ongenoegen luider te doen klinken. “Wij noemen onszelf niet echt een actiecomité maar eerder een verzameling van ongeruste buurtbewoners.”, zegt Tom Vanhoutte als woordvoerder van de groep.

Momenteel is er door de firma Eliet een aanvraag tot planologisch attest ingediend bij de gemeente Zwevegem, dit om een bestemmingswijziging aan te vragen van een stuk landbouwgebied naar industriegrond. Er konden bezwaarschriften tegen dit dossier ingediend worden tegen 17 april. “Er werden heel wat bezwaarschriften, zeker zo’n zestigtal, ingediend. De volgende stap in de procedure is het al dan niet goedkeuren van de aanvraag tot planologisch attest door de gemeente.”, aldus Tom.

De buurtbewoners willen de uitbreiding van industrie, en alle daarbij horende negatieve gevolgen koste wat het kost verhinderen. “Een dergelijk project, de nieuwbouw, zal even groot zijn als de huidige bebouwing van het bedrijf en zal sowieso gevolgen hebben op vlak van verkeersveiligheid. Verder is er nog het verlies aan landbouwgebied en groen en zitten wij aan te kijken op een betonnen gebouw.”

“Tevens zullen, door de weggenomen waterinsijpeling, overstromingen zoals eind 2023 op het kruispunt van de Diesveldstraat met de Kasselrijstraat, even verderop, alleen maar toenemen. De overstromingen doen zich nu reeds voor op het einde met de Kasselrijstraat met het spaarbekken en in de Vichtestraat.”

Groene zone

De bewoners voelen zich gesterkt door het maatregelenpakket dat de Vlaamse regering onlangs goedkeurde. “Daarin is de bescherming van landbouwgrond een van de elementen die opgenomen is. Het goedkeuren van de aanvraag tot planologisch attest voor de firma Eliet staat haaks op dit maatregelenpakket en gaat regelrecht in tegen de aangekondigde betonstop.”, aldus Tom Vanhoutte die er nog aan toevoegt dat op de website van de gemeente Zwevegem staat dat er in de Zwevegemstraat en Diesveldstraat geen mogelijkheden meer zijn voor nieuwe bedrijven en dus ook geen industriegronden nog ter beschikking zijn op de locatie waar Eliet wil uitbreiden.

Niet enkel met het indienen van bezwaarschriften uitten de omwonenden hun protest, ook plaatsten zij borden in de straat met de slogans ‘Geen uitbreiding industrie in landbouwgebied’ en ‘Spaar onze open groene ruimte’. “We hekelen ook het gebrek aan transparantie van de firma Eliet rond hun uitbreidingsplannen. Des te meer omdat bij hun vorige uitbreiding stellig werd beloofd dat het landbouwgebied waar men nu verder wil uitbreiden, zou getransformeerd worden naar een groene zone, met bos en vijver, die voor de hele buurt toegankelijk zou zijn. De ommezwaai van een groene belofte naar een betonnen mastodont kan er bij de buurt niet in!”

Bezwaren

Burgemeester Doutreluingne (TB) bevestigt de aanvraag, maar over het al dan niet goedkeuren kan hij niks kwijt. “Het staat iedereen vrij een aanvraag in te dienen en dat is wat de firma Eliet ook heeft gedaan. Het gaat hier om de aanvraag van een planologisch attest waarvan de procedure lopende is. Ik kan wel zeggen dat er een serieus aantal bezwaren zijn ingediend. Het is nu evenwel wachten op de adviezen van de diverse instanties die moeten geraadpleegd worden. Daarna zal er een advies uitgewerkt worden door de omgevingsambtenaar die in het schepencollege zal besproken worden. Er zal daar goed afgewogen worden wat kan en niet kan. Maar ik herhaal dat we niemand kunnen beletten een aanvraag in te dienen.”

De burgemeester merkte ook nog op dat door het serieus aantal bezwaarschriften de diensten er een ferme kluif zullen aan hebben om ze allemaal te verwerken.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier